ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Αδύναμη και εύθραυστη η ανάκαμψη-Δεν έχει ξεπεραστεί η κρίση

Ντράγκι: Αδύναμη και εύθραυστη η ανάκαμψη-Δεν έχει ξεπεραστεί η κρίση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός για ένα ορισμένο διάστημα αλλά κατόπιν θα κινηθεί ανοδικά προς το ποσοστό-στόχο της (2%), όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο Ντράγκι ανέφερε επίσης ότι δεν έχει μεταβληθεί η άποψη του ΔΣ της ΕΚΤ για την νομισματική πολιτική που πρέπει να ασκηθεί βραχυπρόθεσμα. «Επαναλαμβάνουμε αταλάντευτα την διατύπωση της μελλοντικής μας πολιτικής (forward guidance) και συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι τα επιτόκια-κλειδιά της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο», είπε ο Ντράγκι μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την μηνιαία συνεδρίαση του συμβουλίου για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής, που συνήθως πραγματοποιείται την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα.

Στη σημερινή συνεδρίασή του το ΔΣ της ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα κύρια επιτόκιά του στο 0,25%, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό χαμηλό. Ο Ντράγκι είχε επισημάνει την περασμένη εβδομάδα κι επέμεινε σήμερα ότι δεν υφίστανται ασφαλείς ενδείξεις περί αποπληθωριστικού κινδύνου και περί επείγουσας ανάγκης νέας μείωσης των επιτοκίων. Ωστόσο υπογράμμιζε ότι έχει ζωτική σημασία να αποφευχθεί το σενάριο βάσει του οποίου ο πληθωρισμός θα παραμείνει κολλημένος μόνιμα κάτω από το 1% και θα δημιουργηθούν κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα.

ekt

Παράλληλα, ο Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις χρηματαγορές και παραμένει έτοιμη να αναλάβει δράση εάν τα επιτόκια των διατραπεζικών χορηγήσεων αυξηθούν υπερβολικά. Η άνοδος των επιτοκίων των διατραπεζικών χορηγήσεων μπορεί να θεωρηθεί μια ένδειξη επανόδου της εμπιστοσύνης, αφού οι τράπεζες βασίζονται έτσι λιγότερο στην κεντρική τράπεζα και αντ' αυτής στρέφονται στις αγορές. Αλλά εάν τα επιτόκια αυξηθούν υπερβολικά και πρόωρα, κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την δειλή ακόμη ανάκαμψη.

Ερωτηθείς, αν η κρίση της Ευρωζώνης έχει ξεπεραστεί, ο κ. Ντράγκι ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός. «Θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός να πω κάτι τέτοιο, πολύ-πολύ επιφυλακτικός... Η ανάκαμψη είναι εδώ, αλλά είναι αδύναμη, είναι συγκρατημένη και όπως έχω πει πολλές φορές, είναι εύθραυστη, με την έννοια ότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι —οικονομικοί, πολιτικοί και γεωπολιτικοί— που θα μπορούσαν εύκολα να την υπονομεύσουν», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

«Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες στις χρηματαγορές και τη δυνητική επίπτωσή τους στη νομισματική μας πολιτική, παρακολουθούμε τις εξελίξεις εκ του σύνεγγυς και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τη χρήση όλων των διαθεσίμων εργαλείων», ανέφερε ο Ντράγκι. «Συνολικά παραμένουμε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε ένα υψηλό βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης και να λάβουμε περαιτέρω μέτρα εάν απαιτείται». Τον Αύγουστο του 2013, ο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι οι προσδοκίες περί ανόδου των επιτοκίων στις αγορές χρήματος ήταν κατά την εκτίμηση της ΕΚΤ «αδικαιολόγητες».

Διαβάστε επίσης:

Αμετάβλητα διατηρεί η EKT τα βασικά της επιτόκια, στο 0,25%