ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έπεσε η ισοτιμία της τουρκικής λίρας στις 3 λίρες για 1 ευρώ

Έπεσε η ισοτιμία της τουρκικής λίρας στις 3 λίρες για 1 ευρώ

Το τουρκικό νόμισμα συνέχισε σήμερα την καθοδική πορεία του και η ισοτιμία του έναντι του ευρώ έφτασε σ' ένα νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στις 3 τουρκικές λίρες (TL) για ένα ευρώ, εν μέσω ενός πολιτικοοικονομικού σκανδάλου που συγκλονίζει την τουρκική κυβέρνηση.

Το μεσημέρι, το τουρκικό νόμισμα ανταλλασσόταν λίγο πριν από τις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στις 3.0013 TL για ένα ευρώ και στις 2,1938 TL για ένα δολάριο, ενώ το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχωρούσε κατά 1,32% στις 67.221,75 μονάδες.

Ενώ το τουρκικό νόμισμα είναι ήδη από το καλοκαίρι θύμα της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), επιτάχυνε την καθοδική πορεία του από την αρχή του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει τον ισλαμοσυντηρητικό πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από 8% από τα μέσα Δεκεμβρίου, προκαλώντας ανησυχία στους τουρκικούς οικονομικούς κύκλους που φοβούνται τον αντίκτυπο αυτής της χωρίς προηγούμενο υπόθεσης στην ανάπτυξη της χώρας.

Παρόλο που παραδέχθηκε πως η πολιτική κρίση που συγκλονίζει την κορυφή του τουρκικού κράτους μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα οικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο, η τουρκική κυβέρνηση έχει διατηρήσει στο 4% τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη κατά το 2014.