ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nomura: Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο δημοσιονομικό σοκ....

Nomura: Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο δημοσιονομικό σοκ....

Ο ιαπωνικός οίκος Nomura εκτιμά το 2014 η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο δημοσιονομικό σοκ....

Συγκεκριμένα αναφέρει: "Η Ελλάδα αναδύθηκε από την ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο, αλλά αυτό είναι σχεδόν σίγουρα ένα πυροτέχνημα, υποστηρίζουν οι αναλυτές. Οι εξαγωγές μειώθηκαν 12,2% τον Οκτώβριο, με πτώση 20% σε αυτές που αφορούν τις χώρες εκτός της ΕΕ, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ισχυρό ευρώ περιπλέκει σημαντικά τις προσπάθειες ανάκαμψης στην Ελλάδα . Οι επενδύσεις μειώθηκαν 12,6% και είναι τώρα κάτω 68% χαμηλότερα από την κορυφή τους πριν από έξι χρόνια".

"Ο κόσμος βιάστηκε να πιστέψει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν αρχίσει και "γυρίζουν", τονίζει ο Ραούλ Ρουπάρελ, οικονομολόγος της Open Europe .

GREECE DIASOSI

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Δρακόπουλος, οικονομολόγος της Nomura, τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα "δημοσιονομικό σοκ" τους επόμενους μήνες, καθώς οι φόροι ακίνητης περιουσίας αυξάνονται και το κράτος θα συλλέξει τελικά καθυστερούμενες φορολογικές οφειλές από το 2010.

Εκτιμά πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ύφεση κατά το τέταρτο τρίμηνο και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

"Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο με την Τρόικα, έχοντας εκπληρώσει μόλις 60 από τα 135 μέτρα που απαιτούνται από το ΔΝΤ στο πλαίσιο του Μνημονίου διάσωσης. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν προχωρά στην ψήφιση νέων νομοσχεδίων στο Κοινοβούλιο γιατί δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την ήττα, καθώς η πλειοψηφία του συνασπισμού του να κρέμεται από μια λεπτή κλωστή" .

Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, δεν λύνει σχεδόν τίποτα, επισημαίνει ο οικονομολόγος. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει να δώσει νέα βοήθεια στην Ελλάδα για να αποτρέψει μια άλλη κρίση.

Διαβάστε επίσης

Στουρνάρας: Θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση του στόχου στο πλεόνασμα!

Το ΔΝΤ προκρίνει νέο μνημόνιο με χρήματα όμως μόνο των Ευρωπαίων