ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Να κλείσουν οι εκκρεμότητες για τον SRM

Στουρνάρας: Να κλείσουν οι εκκρεμότητες για τον SRM

Ο Μηχανισμός Εκκαθάρισης και Στήριξης των Τραπεζών (SRM) της Ε.Ε. και η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) βρίσκονται στο επίκεντρο του σημερινού Συμβουλίου ECOFIN.

Η ελληνική Προεδρία θα ζητήσει από το ECOFIN, αν όχι μια νέα εντολή, τουλάχιστον να υπάρξει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Θέλουμε τους πάντες στην όλη διαδικασία, αυτό είναι που προέχει», δήλωσε ο προεδρεύων του ECOFIN και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο επόμενο Συμβούλιο θα υπάρξει κάποια συμφωνία στο θέμα της τραπεζικής ενοποίησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ υπογράμμισε το χάσμα που υπάρχει στις θέσεις, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ιδιαίτερα επικριτικό επί της συμφωνίας στην οποία κατέληξε το Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ εκτίμησε, πάντως, ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας και προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει συμβιβαστική λύση πριν από τον Μάρτιο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι υπάρχει ήδη μια συμφωνία, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων. Όπως είπε, χθες έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα με στόχο να ενισχυθεί και να απλουστευθεί η διαδικασία της αμοιβαιοποίησης και της δανειοδοτικής ικανότητας.

Η Γαλλία είναι χώρα που διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων και επιθυμεί μια φιλόδοξη τραπεζική ενοποίηση, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.