ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων

-Πολλές παγίδες στη συμπλήρωση

-«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Καλή υποβολή» έγραψε ο Χ. Θεοχάρης, αλλά το σύστημα έπεσε!

Με προβλήματα ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων 2014 η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2014.

Τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας έξι εκατομμύρια Έλληνες θα κληθούν φέτος να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις ανακοίνωσε μέσω twitter ο γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Ο Γ.Γ. Εσόδων να έγραψε στο twitter “Ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Καλή υποβολή” όμως το βράδυ βγήκε off το σύστημα αφού παρουσιάστηκαν προβλήματα με έλλειψη δηλώσεων, στοιχείων κλπ.

Από φέτος οι δηλώσεις γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, όμως, εκτός από τα προβλήματα του συστήματος, υπάρχουν και πολλοί νέοι κωδικοί και δεκάδες αλλαγές που προκαλούν αλαλούμ.

Οι φορολογούμενοι, σταδιακά θα βλέπουν μέσω της εφαρμογής, προσυμπληρωμένα τα στοιχεία για τους μισθούς, τις συντάξεις, τα εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα, τους φόρους που τους έχουν παρακρατηθεί αλλά και τους τόκους που εισπράττουν από καταθέσεις κλπ.

Δεν θα είναι όλα τα στοιχεία προσυμπληρωμένα από την αρχή καθώς ακόμη δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία για την αποστολή των σχετικών στοιχείων από τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία προς την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου και αυτή με τη σειρά της να εμφανίσει τα δεδομένα στις φορολογικές δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 28 Μαρτίου και δεν αναμένεται να δοθεί παράταση.

Ερωτηθείς για τα στοιχεία που θα πρέπει να στείλουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τις βεβαιώσεις αποδοχών για το 2013 είπε πως τα περισσότερα από αυτά τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα έως την προσεχή Δευτέρα.

Ο κ. Θεοχάρης είπε ακόμη πως οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης έχουν διορία μέχρι τις 28 Μαρτίου ώστε να στείλουν τα σχετικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία που θα ισχύσει για τις υποβολές δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έτους 2014 οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης στους οποίους καταχωρούνται παραδοσιακά τα στοιχεία από τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις θα προσυμπληρώνονται χωρίς τη δυνατότητα επεξεργασίας από τον φορολογούμενο.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη το εγχειρίδιο συνηθέστερων ερωτήσεων-απαντήσεων σε φορολογικά θέματα θα αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων από την προσεχή Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιξε το TAXIS

Διευκρινίσεις για το φόρο υπεραξίας μετοχών

Πρεμιέρα σήμερα για τις φορολογικές δηλώσεις