ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη:Έχασαν το 40% της αγοραίας αξίας τους τα σπίτια

Θεσσαλονίκη:Έχασαν το 40% της αγοραίας αξίας τους τα σπίτια

Mεγάλο πλήγμα δέχθηκαν οι πολυτελείς και ακριβές κατοικίες στο νομό Θεσσαλονίκης, λόγω της μεγάλης φορολόγησης.

Τη στιγμή που υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο ρωσικό, όσο και κινέζικο, για την αγορά κατοικίας στη χώρα μας, το ζήτημα είναι οτι από τις διευκολύνσεις για πολυετή βίζα δεν μπορεί να επωφεληθεί η Θεσσαλονίκη, αφού οι περιοχές που τραβάνε τη ματιά των πιθανών επενδυτών, βρίσκονται στα νησιά και ...στη Χαλκιδική.

Η αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, από το 2009 και μέχρι σήμερα, ήταν αυτή που παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στις τιμές, σε σύγκριση με την αγορά χώρων γραφείων και τα εμπορικά- επαγγελματικά ακίνητα. Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στην εξαμηνιαία έκθεση της Δανός & Συνεργάτες (αναφορά στο β΄εξάμηνο 2013), η μείωση στις τιμές, εκδηλώθηκε το 2009, ήταν δε και παραμένει συνδεδεμένη με την υπερπροσφορά κατοικιών, σε σχέση με τη ζήτηση. Το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ζήτησης και προσφοράς μεγάλωσε από το 2010 και μετά, λόγω της φορολογικής μεταχείρισης που επιφυλάχθηκε στα ακίνητα, αλλά και της μείωσης των εισοδημάτων και της γενικότερης κακής οικονομικής συγκυρίας που ανάγκασε πολλούς ιδιοκτήτες σε «υποχρεωτικές» πωλήσεις.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν οι μειώσεις στις τιμές πώλησης να φτάνουν και να ξεπερνούν το 40%, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι πολυτελείς και ακριβές κατοικίες, λόγω της μεγάλης φορολόγησης. Πολλά άλλωστε νεόδμητα διαμερίσματα παραμένουν απούλητα, τόσο στις ανατολικές όσο και στις δυτικές συνοικίες του πολεοδομικού συγκροτήματος. Οι λίγοι που αποφασίζουν να αγοράσουν το δικό τους σπίτι, στρέφονται σε παλιές κατασκευές και σε διαμερίσματα κάλυψης 100 τμ- 130 τμ.

Σε αυτά τα χρόνια, οι τιμές για τα περιζήτητα σπίτια στη παραλιακή λεωφόρο Νίκης, από 14.000 ευρώ/τ.μ., έπεσαν στις 8.000 ευρώ/τ.μ., στις Συκιές από 4.200 ευρώ/τ.μ. πλησίασαν στις 2.000 ευρώ/τ.μ. , στο κέντρο από 6.000 ευρώ/τ.μ., μειώθηκαν κοντά στις 3.800 ευρώ/τ.μ.

Είναι η εποχή των ευκαιριών για όσους έχουν τη δυνατότητα και δεν εξαρτώνται από τις τράπεζες για την εξασφάλιση στεγαστικού δανείου, προκειμένου να πάρουν το σπίτι που επιθυμούν. Αυτή η εποχή, είναι η καλύτερη για τους αγοραστές, μόνο που τέτοιοι υπάρχουν ελάχιστοι στην αγορά κατοικίας.

Voria.gr

Διαβάστε επίσης: Η γραβιέρα Νάξου ταξιδεύει στο εξωτερικό