ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Στο Eurogroup της 5ης Μαϊου θα τεθεί το θέμα χρέους

Στουρνάρας: Στο Eurogroup της 5ης Μαϊου θα τεθεί το θέμα χρέους

«Στο επόμενο Eurogroup της 5ης Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το θέμα αυτό ούτως ώστε να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του 3ου Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως η ανακοίνωση της Eurostat ανοίγει το δρόμο για τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα.

Τόνισε την απόδοση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και στις επιτυχείς εξόδους τόσο της χώρας όσο και των τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

«Υπολογίζουμε ότι πάνω από το 85% της βελτίωσης που απαιτείται στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα μέχρι το 2020, έχει ήδη επιτευχθεί. Με άλλα λόγια τα δυσκολότερα είναι πίσω μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Αλλά, κοντεύουμε να φτάσουμε στην κορυφή του βουνού», τόνισε ο υπουργός.

"Η Ελλάδα αποσκοπεί, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και πολιτικών, στην αύξηση της ποσότητας αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος σε τομείς που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτοί είναι κυρίως ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η ενέργεια και το περιβάλλον, η πολιτιστική κληρονομιά, τα συστήματα επιμελητείας (logistics) και οι συνδυασμένες μεταφορές, η τεχνολογία και η εφαρμοσμένη έρευνα και καινοτομία, η φαρμακευτική βιομηχανία, η βιομηχανία μετάλλων και δομικών υλικών και σειρά δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη ναυτιλία και τις μεταφορές γενικότερα".

Διαβάστε επίσης

Ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων