ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο Ντάγκι-Τραπεζιτών για να τονωθεί η οικονομία

Το σχέδιο Ντάγκι-Τραπεζιτών για να τονωθεί η οικονομία

Ενα πρόγραμμα αγοράς αμφιλεγόμενων τίτλων, σχεδιάζουν Μάριο Ντράγκι και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες, προκειμένου να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία.

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συζητά το ενδεχόμενο μιας «ποσοτικής χαλάρωσης» κατά το πρότυπο της Ομοσπονδιακής Αμερικανικής Τράπεζας.

Με ένα ευρύ πρόγραμμα αγοράς τίτλων (ομόλογα, μετοχές, στεγαστικά) οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης επιδιώκουν να αυξήσουν την ποσότητα του χρήματος στην αγορά, λέει ο οικονομολόγος Κιθ Κίστερ από το Πανεπιστήμιο της Βόννης:

«Ένα εργαλείο θα μπορούσε να είναι η ΕΚΤ να δρομολογήσει συνειδητά την επέκταση της νομισματικής βάσης έτσι ώστε να μειώσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια στην αγορά».

Σε περίπτωση, όμως, που η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει τίτλους τίθεται το ερώτημα ποιοι θα είναι αυτοί. Την απάντηση δίνει ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι: «Δεν είναι εύκολο να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα αγοράς χρεών του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική αστάθεια. Για το λόγο αυτό η ΕΚΤ θέλει οπωσδήποτε να προωθήσει την αγορά διασφαλισμένων χρεογράφων».

«Η ΕΚΤ επιδιώκει να προωθήσει την αγορά διασφαλισμένων χρεογράφων», δηλώνει ο Μ. Ντράγκι

Ο λόγος για τα ABS (Asset Backed Securities), χρεόγραφα που διαθέτουν εμπράγματες ασφάλειες. Ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες τέτοιου είδους τίτλων είναι η θυγατρική της VW, η Volkswagen Financial Services, μέσω της οποίας χρηματοδοτείται η αγορά περίπου του 50% των αυτοκινήτων στην Γερμανία.

Πηγη DW

Διαβάστε επίσης

«Μάχη» στην ΕΕ για την επιβολή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών