ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοιχτό το Taxis για τους εκπρόθεσμους

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοιχτό το Taxis για τους εκπρόθεσμους

Νέα ευκαιρία σε 100.000 πολίτες να υποβάλουν φορολογική δήλωση έως τα τέλη Ιουλίου και να μην τους επιβληθεί πρόσθετος φόρος για εκπρόθεσμη υποβολή δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, με έκτακτη ανακοίνωσή του, ξεκαθαρίζει ότι θα κατατεθεί διάταξη στη Βουλή ώστε να αναγνωριστούν στους εκπρόθεσμους φορολογούμενους οι αποδείξεις δαπανών προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετο φοροπρόστιμο 22% - όπως προβλέπει ο νόμος - επί του ποσού που πρέπει να συγκεντρώσουν βάσει του ετήσιου εισοδήματός τους, αλλά και οι αποδείξεις ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Ουσιαστικά, με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή, δίνεται μία νέα έμμεση παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου σε όσους δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση έως τις 14 Ιουλίου.

Αυτό διότι όσοι σπεύσουν μέχρι τότε να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση εκτός του ότι δεν θα επιβαρυνθούν με το πρόστιμο 22% επί των αποδείξεων που έπρεπε να συγκεντρώσουν, δεν θα επιβαρυνθούν και με προσαύξηση 1% επί του φόρου λόγω εκπρόθεσμης υποβολής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «από την Παρασκευή 18 Ιουλίου είναι διαθέσιμη η εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014. Με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα αποσαφηνίζεται ότι το ποσό του φόρου μειώνεται στη βάση των αποδείξεων δαπανών για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών, όπως επίσης για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ανεξαρτήτως του χρονικού σημείου υποβολής της δήλωσης (όπως δηλαδή ισχύει και για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις). Κατά τα άλλα, διατηρούνται σε ισχύ οι κείμενες διατάξεις».

Διαβάστε επίσης:

Κόκκινα δάνεια: Άλλη λύση για τα νοικοκυριά, άλλη λύση για τις επιχειρήσεις