ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EKT: Στο κατώτατο όριο ο πληθωρισμός στη ΕΕ

EKT: Στο κατώτατο όριο ο πληθωρισμός στη ΕΕ

Στο κατώτατο σημείο του έχει φτάσει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και θα αρχίσει να κινείται προς τα πάνω τα επόμενα χρόνια, ανέφερε την Πέμπτη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παρόλο που επικρατεί ανησυχία ότι η ζώνη του ενιαίου νομίσματος μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού, με βάση τακτική τριμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ αυτή η ανησυχία δεν θεωρείται δικαιολογημένη.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο στο 0,4%, το χαμηλότερο σημείο από τα τέλη του 2009 και πολύ πιο κάτω από το στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Η μείωση του πληθωρισμού προκαλεί ανησυχίες γιατί ενέχει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, που οδηγεί τους καταναλωτές στο να μην αγοράζουν, προσδοκώντας περαιτέρω πτώση των τιμών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ΕΚΤ "το κατώτατο επίπεδο του πληθωρισμού έχει λίγο-πολύ επιτευχθεί". Όπως αναφέρεται, αναμένεται ότι ο πληθωρισμός "θα είναι σε ανοδική τροχιά κατά τα προσεχή έτη ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της πραγματικής οικονομικής", μεταξύ άλλων.

Επιπρόσθετα "οι σταθερές προσδοκίες για πληθωρισμό και αύξηση μισθών, παρόλο που είναι μέτριες, θεωρείται ότι προσφέρουν ένα πάτωμα για τον πληθωρισμό".

Προβλέπεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα φτάσει περίπου το 0,7% αυτή τη χρόνια και θα κορυφωθεί στο 1,2% το 2015 και στο 1,5% το 2016, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Η έρευνα προβλέπει ότι το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί κατά 1% το 2014 και 1,5% το 2015, μετά την περσινή ύφεση. Το 2016 η ανάπτυξη θα είναι 1,7% και μακροπρόθεσμα 1,8%

Διαβάστε επίσης

ΣΕΘ:Θα «βυθιστεί» η ρωσική αγορά ψαριού λόγω εμπάργκου