ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκ. Χαρδούβελης: Επιστροφή στην ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο 2014

Γκ. Χαρδούβελης: Επιστροφή στην ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο 2014

Στο τρίτο τρίμηνο του έτους εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, πως η οικονομία μπορεί να γυρίσει στην ανάπτυξη.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια υπογραφής δανείων ύψους 815 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τους τομείς μεταφορών και ενέργειας.

Στην ομιλία του, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι οι επενδύσεις αποτελούν λέξη- κλειδί για την Ελλάδα και ότι η ΕΤΕπ θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτές, ενώ αναφέρθηκε και στη σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Όπως είπε, η δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί να έχει διάρκεια χωρίς μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν τα εισοδήματα, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα επιβεβαιώσουν ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, οι επενδύσεις από την έναρξη της κρίσης έχουν μειωθεί κατά 50% στη χώρα - έναντι πτώσης 20% στην Ευρώπη - εξαιτίας κυρίως της μεγάλης μείωσης των επενδύσεων σε κατοικίες. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό σταθεροποιούνται, γεγονός που αποτελεί καλό πρόδρομο δείκτη.

Διαβάστε επίσης

ΔΝΤ: Προειδοποιεί για κίνδυνο στις αγορές