ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Μοody’ς υποβάθμισε 8 ελληνικές τράπεζες

H Μοody’ς υποβάθμισε 8 ελληνικές τράπεζες

Η Moody΄s υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα οκτώ ελληνικών τραπεζών διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές (outlook)...

Η Moody΄s υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα οκτώ ελληνικών τραπεζών διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές (outlook).


H Eθνική, η Εurobank, Alpha Bank, η Πειραιώς, η ΑΤΕ, η Attica Bank υποβαθμίστηκαν από B3 σε Caa2.


Η Εμπορική και η Γενική υποβαθμίστηκαν από B1 σε Β3.

Ο οίκος στην ανακοίνωσή του αναφέρει την απογοητευτική κατάσταση της εγχώριας οικονομίας και την βαθύτερη ύφεση από αυτή που είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ μιλάει και για την «έξοδο» τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό.

"Κατά τους πρώτους 7 μήνες του έτους οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 10%, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2009 κατά 23%" αναφέρει η έκθεση.

H Moody’s τονίζει τον κίνδυνο να γράψουν περαιτέρω ζημίες οι ελληνικές τράπεζες από τα κρατικά ομόλογα που διαθέτουν.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην φερεγγυότητά της και η ιστορία δείχνει ότι όταν μία χώρα προχωρά σε μικρή αναδιάρθρωση χρεών, συνήθως ακολουθεί μία μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία», αναφέρει η Moody’s.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει και την έρευνα που διεξάγει η Blackrock και η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε αναθεώρηση του μεγέθους των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιπλέον, η Moody's τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς πλέον έχουν περιορισμένους τίτλους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως collateral.

Ως αποτέλεσμα, η Moody’s εκτιμά ότι ακόμη περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα προσφύγουν στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) βραχυπρόθεσμα.