ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σόιμπλε παρουσίασε το σχέδιο του

Ο Σόιμπλε παρουσίασε το σχέδιο του

Ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκάλυψε το Σάββατο βασικά στοιχεία της πρότασης του για εθνικά κρατικά ταμεία (funds ειδικού σκοπού) για το χρέος των χωρών της ευρωζώνης που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ.

Η πρόταση Σόιμπλε θέλει τις χώρες - μέλη της Ε.Ε να τοποθετούν το μερίδιο του δημοσίου χρέους που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, σε fund ειδικού σκοπού με στόχο την αποπληρωμή εντός 20 ετών, σε συνδυασμό με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα αποσκοπούν στη διατήρηση του χρέους εντός του στόχου.

Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί ότι η πρότασή του θα οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, καθώς οι χώρες θα στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το στόχο περιορισμού του χρέους τους στο 60% του ΑΕΠ.

«Κάθε ένα από τα κράτη-μέλη του ευρώ θα πρέπει να τοποθετήσουν σε αυτό το ειδικό fund το μέρος του χρέους του που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ και να το καλύπτει με τα φορολογικά έσοδα. Μέσα σε μια περίοδο 20 ετών, το χρέος θα πρέπει να μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ», υπογράμμισε.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, στο fund αυτό θα πρέπει να τοποθετηθούν περίπου 500 δισ. ευρώ, καθώς το γερμανικό χρέος ανέρχεται περίπου στο 80% του ΑΕΠ.


Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι θα καταθέσει το σχέδιο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, το πλάνο σχολίασε θετικά και η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Στο σχέδιο αυτό έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της η Αυστρία, δια μέσω της υπουργού οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, η οποία τόνισε ότι οι προτάσεις που έχουν ως στόχο τη συγκέντρωση δισεκατομμυρίων από τους φορολογούμενους θα συναντήσουν προβλήματα στη διαδικασία κύρωσής της από τα εθνικά κοινοβούλια.