ΔΕΣ ΤΟ ΘΕΤΙΚΑ

Η Σύρος καθ οδόν για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η Σύρος καθ οδόν για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Mε δεδομένο ότι το 2021 μια πόλη της Ελλάδας θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, μία κίνηση κατοίκων με επικεφαλής το Χάρη Βεκρή, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Ερμούπολης Σύρου, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της πολιτιστικής κληρονομιάς της, θέτοντας γερά θεμέλια για τη διεκδίκηση και κατοχύρωση της σχετικής υποψηφιότητας.Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πολιτών ξεκίνησε πέντε μήνες νωρίτερα μια ομάδα στο facebook με το όνομα "Θέλω η Σύρος να είναι υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021", που σήμερα έχει περισσότερα από 2.000 μέλη.

Όπως λένε οι ίδιοι, "το ότι είμαστε μικροί για το μέγεθος του θεσμού σε σύγκριση με τις ελληνικές πόλεις που έχουν προηγηθεί (Αθήνα 1985, Θεσσαλονίκη 1997, Πάτρα 2006), δεν σημαίνει πως δεν αξίζει να προσπαθήσουμε. Στην Κύπρο, από τις υποψήφιες πόλεις Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, τελικά τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017 κέρδισε η Πάφος!".

"Επιπλέον, η σχετική Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιτρέπει "οι υποψήφιες πόλεις να περιλαμβάνουν και τις γύρω περιοχές τους", κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να συμπεριλάβουμε στο σχεδιασμό μας τόσο την Τήνο, όσο και τη Μύκονο με τη Δήλο. Έτσι θα καταφέρουμε να εμπλουτίσουμε την πρόταση μας, να καλύψουμε τομείς στους οποίους ίσως υστερούμε, αλλά και να πετύχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη", σημειώνουν.

Τέλος, ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων υποψηφιότητας είναι "η συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού και της κοινωνίας των πολιτών στην προετοιμασία της αίτησης και στην υλοποίηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης".

Όπως λένε δεν τα περιμένουν όλα από τον Δήμο και την Πολιτεία, ενώ η συνεργασία με φορείς του νησιού για την έρευνα και τη διαμόρφωση των βασικών αξόνων του φακέλου υποψηφιότητας βρίσκεται ήδη στα σκαριά. "Είναι ένας μεγάλος στόχος, ένα όραμα που ίσως πολλοί - ειδικά τέτοιες εποχές - να το θεωρήσουν χάσιμο χρόνου", αναφέρουν μεταξύ άλλων. Δεν παύουν όμως να φέρνουν ως παράδειγμα το Εδιμβούργο, το οποίο ξεκίνησε να επενδύει στον πολιτισμό πάνω στα συντρίμμια μιας πόλης κατεστραμμένης από το 2ο Παγκόσμιο πόλεμ, με την πίστη ότι μπορούν να πετύχουν κι εκείνοι κάτι ανάλογο.

Ροή Ειδήσεων