ΔΕΣ ΤΟ ΘΕΤΙΚΑ

Ο Κρητικός πολιτικός μηχανικός που κατέκτησε τον κόσμο

Ο Κρητικός πολιτικός μηχανικός που κατέκτησε τον κόσμο

Ο Κρητικός Μανώλης Βελιβασάκης θεωρείται ένας από του κορυφαίους πολιτικούς μηχανικούς στον κόσμο.


Ανήσυχος και δραστήριος από τη φύση του ο Μανώλης Βεληβασάκης με καταγωγή από τον Καμαριώτη Μαλεβιζίου τελείωσε το λύκειο στο Ηράκλειο το 1970 και συνέχισε τις σπουδές του στο δημόσιο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η επαγγελματική του πορεία δεν ήταν εύκολη ωστόσο αποδείχτηκε λαμπρή. Ολοκληρώνοντας τις βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές του εργάστηκε ακούραστα και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή.

Σήμερα, είναι αντιπρόεδρος και ένας από τους οκτώ κύριους μετόχους της κολοσσιαίας αμερικανικής εταιρίας Consulting Thornton-Tomasett, στην οποία μετέχει από το 1975, όπως και πρόεδρος της LZA Technology Division. Παράλληλα, είναι καθηγητής στο Institute of Design & Construction, ενώ για χρόνια διετέλεσε καθηγητής Μηχανικής στο New York Institute of Technology.

Τα σπουδαιότερα έργα του

Το πρώτο του αρχιτεκτονικό επίτευγμα είναι τα δίδυμα κτίρια PETRONAS στην Κουάλα Λουμπούρ, τα υψηλοτέρα κτίρια μέχρι πρότινος στον κόσμο. Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου αυτού άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για μια εξαιρετική καριέρα. Ακολούθησαν έργα όπως ο σχεδιασμός και η επίβλεψη της κατασκευής του οικονομικού κέντρου στην Ταιπέι ύψους 451 μέτρων, η αποκατάσταση του Empire State Building της Νέας Υόρκης, η αντισεισμική θωράκιση του Τούρκικου αεροδρόμιου «Ατατούρκ» μετά το σεισμό του 1999. Τώρα υπό την επίβλεψη του, στη Σαγκάη της Κίνας κατασκευάζεται ένας ουρανοξύστης 126 οροφών και 658 μέτρων, δυο κτίρια στην Κωνσταντινούπολη 70 ορόφων, δυο όμοιοι ουρανοξύστες 90 ορόφων στην Μόσχα και στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας ένας ουρανοξύστης που μετά την περάτωσή του (σε έξι περίπου χρόνια) θα είναι ο ψηλότερος στον κόσμο (1001 μέτρα !!!).

Ο ίδιος θεωρεί ως μία δύσκολη στιγμή στην επαγγελματική πορεία του την πλήρη αποκατάσταση του χώρου του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, το Ground Zero, μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που ανέλαβε η εταιρία του.