ΚΟΣΜΟΣ

Δεκαεπτά ΜΚΟ στο στόχαστρο των αιγυπτιακών αρχών

Δεκαεπτά ΜΚΟ στο στόχαστρο των αιγυπτιακών αρχών

Δεκαεπτά μη κυβερνητικές οργανώσεις της Αιγύπτου εξετάζουν οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές της χώρας, στο πλαίσιο έρευνας για «χρηματοδότηση από το εξωτερικό».

«Η εισαγγελία ερεύνησε 17 μη κυβερνητικές οργανώσεις, τοπικές και ξένες, στο πλαίσιο μίας έρευνας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Mena, επικαλούμενο ανακοίνωση της εισαγγελίας.

«Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία που δείχνουν ότι παραβιάστηκαν οι αιγυπτιακοί νόμοι, ενώ δεν υπήρχαν και νόμιμες άδειες», προσθέτει το πρακτορείο.

Δύο εκ των οργανώσεων είναι αμερικανικές, το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (NDI) και το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (IRI).

«Δυνάμεις ασφαλείας που δήλωσαν ότι είναι από την εισαγγελία κάνουν έφοδο στα γραφεία μας αυτή τη στιγμή. Παίρνουν όλα τα έγγραφα καθώς και τους φορητούς υπολογιστές», δήλωσε μία γυναίκα που εργάζεται στην NDI, η οποία έδωσε μόνο το όνομα Ράουντα.

Στόχος των ερευνών ήταν και το Αραβικό Κέντρο για την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, μία αιγυπτιακή οργάνωση, όπως δήλωσε ο διευθυντής της, Νάσερ Αμίν. «Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού εισήλθαν στα γραφεία της οργάνωσής μας συνοδευόμενες από μέλη της εισαγγελίας», επεσήμανε.

Μια ακόμη οργάνωση που ερευνήθηκε ήταν η Αιγυπτιακή Οργάνωση για τον Προϋπολογισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πολιτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι οι οργανώσεις, τα γραφεία των οποίων ερευνήθηκαν σήμερα, έχουν κρατήσει ουδέτερη στάση στις εκλογές στην Αίγυπτο και εστιάζουν κυρίως στο να παρέχουν βοήθεια σε μέλη νέων αιγυπτιακών κομμάτων.