ΚΟΣΜΟΣ

"Βαθιά ανησυχία" του ΟΗΕ για τη βία στη Συρία

"Βαθιά ανησυχία" του ΟΗΕ για τη βία στη Συρία

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν και το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) εξέφρασαν χθες τη «βαθιά ανησυχία» τους για την επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία.

«Η βία από κάθε πλευρά είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει», ανέφερε ο Μπαν σε ανακοίνωσή του.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση αυτοκτονίας χθες στην Δαμασκό κοντά σε σχολείο που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων. Η κυβέρνηση της Συρίας επέρριψε την ευθύνη στους «τρομοκράτες» που λέει ότι προσπαθούν να την ανατρέψουν.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ανακοίνωση Τύπου αποκάλεσε την επίθεση «ειδεχθή πράξη» και εξέφρασε συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων.

Το ΣΑ αναμένεται να συζητήσει εκ νέου την Τρίτη το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στη Συρία. Αλλά οι ΗΠΑ δεν αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα. Κίνα και Ρωσία, δύο από τις πέντε χώρες-μέλη του Συμβουλίου που έχουν δικαίωμα βέτο, αντιτίθενται στο σχέδιο απόφασης για την επιβολή κυρώσεων.

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία τον Δεκέμβριο μια απόφαση που καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αρχές της χώρας.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ δήλωσε ότι δεν προβλέπει τη λήψη απόφασης από το ΣΑ.

«Νομίζω ότι αυτό θα γίνει στο επόμενο στάδιο των διαβουλεύσεων. Δεν είμαι βέβαιη ότι περιμένουμε πως θα οριστικοποιηθεί κάτι την Τρίτη» .

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές που αξιώνουν μεταρρυθμίσεις και τις δυνάμεις ασφαλείας του συριακού κράτους, οι οποίες ξέσπασαν τον Μάρτιο του 2011.