ΚΟΣΜΟΣ

Kρουαζιέρα τρόμου στις ιταλικές ακτές

Kρουαζιέρα τρόμου  στις ιταλικές ακτές

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 4.000 επιβάτες ανάμεσα σε αυτούς και το πλήρωμα διασώθηκαν χθες το βράδυ μετά από μια απρόσμενη εξέλιξη που είχε κρουαζιέρα στην Ιταλία.


Είκοσι τέσσερις Βρετανοί τουρίστες βρίσκονταν στο Costa Concordia που είχε ξεκινήσει από το λιμάνι στις 19:00 για μια επταήμερη κρουαζιέρα στη Μεσόγειο αλλά μέσα σε δύο ώρες, προσάραξε στη θάλασσα με μια μεγάλη ηλεκτρική βλάβη.

poloi

Συγκεκριμένα έπειτα από την πρόσκρουση προκλήθηκε μεγάλη ζημιά με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η εισχώρηση νερού, κοντά στο νησί Giglio, στα ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών το πλοίο είχε αρχίσει ήδη να βυθίζεται τόσο πολύ με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη έναρξη της διαδικασίας εγκατάλειψης του πλοίου με τις σωσίβιες λέμβους, ενώ κάποιοι είπαν ότι είδαν επιβάτες να πηδούν στη θάλασσα προκειμένου να σωθούν.

nauag


Τουλάχιστον τρια πτώματα έχουν περισυλλεχθεί από τη θάλασσα, αν και προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για οκτώ νεκρούς.

Δεκατέσσερις άνθρωποι φαίνεται να έχουν ελαφρά τραύματα, όπως μώλωπες.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει αν μεταξύ των τραυματισμένων ή των νεκρών βρίσκονται Βρετανοί.

Πάντως μεταξύ των θυμάτων ήταν ένας άντρας ηλικίας 65 ετών, ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων εξέπνευσε καθώς δεν άντεξε το κρύο της θάλασσας τη νύχτα.

Θεωρείται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί ακόμα, ενώ γίνεται λόγος για τρεις ανεπιβεβαίωτους θανάτους.

Τρομοκρατημένοι οι επιβάτες κλήθηκαν να φορέσουν αμέσως τα σωσίβιά τους, ενώ ελικόπτερα έσπευσαν να προστατεύσουν τα περίπου 50 άτομα που είχαν παγιδευτεί.

italia


«Ήμασταν στο κατάστρωμα και δειπνούσαμε, όταν ακούσαμε ένα δυνατό θόρυβο, όπως αυτό της καρίνας που σέρνεται πάνω από κάτι», δήλωσε ένας επιβάτης ονόματι Λουτσιάνο Κάστρο όπως είπε το ιταλικό κρατικό ραδιόφωνο.

Τα φώτα έσβησαν και υπήρχαν σκηνές πανικού, ενώ γυαλιά έπεφταν στο πάτωμα », συμπλήρωσε ακόμη.

Μια επιβάτης η Μάρα Parmegiani είπε ήταν «σαν μια σκηνή από τον Τιτανικό».

Οι επιβάτες τελικά διασώθηκαν από ένα από τα πολλά πλοία που προσέτρεξαν σε βοήθεια.

Τα άτομα που απομακρύνθηκαν βρήκαν καταφύγιο σε σχολεία, ξενοδοχεία και σε μια εκκλησία στο μικροσκοπικό νησί Giglio, ένα δημοφιλές νησί διακοπών περίπου 18 μίλια από την κεντρική δυτική ακτή της Ιταλίας.

Ο πρώτος συναγερμός χτύπησε περίπου στις 22:30, δύο ώρες αφού το Concordia είχε αρχίσει το ταξίδι του από το λιμάνι της Civitavecchia, και το πλοίο βρισκόταν καθ 'οδόν στο λιμάνι της , Σαβόνα, στη βορειοδυτική Ιταλία.

nekroi



Χαρακτηριστική μαρτυρία αναφέρει το πλοίο «χτύπησε ένα εμπόδιο» δεν ήταν σαφές αν προσέκρουσε σε βραχώδη ύφαλο στα ύδατα στα ανοικτά Giglio μια βαθειά ρωγμή 50 μέτρων προκλήθηκε στην αριστερή πλευρά του πλοίου, και άρχισε να μπαίνει νερό.

Ο καπετάνιος στη συνέχεια προσπάθησε να κατευθύνει το πλοίο του προς τα ρηχά νερά, κοντά στο μικρό λιμάνι Giglio, ώστε η εκκένωση με τις σωσίβιες λέμβους να γίνει ευκολότερη.

Οι περίπου 3.200 επιβάτες επί του πλοίου και τα 1.000 μέλη του πληρώματος εκκένωσαν το κρουαζιερόπλοιο.


Από τη 01:20 π.μ. τοπική ώρα, είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και αξιωματούχοι είπαν ότι το σκάφος της γραμμής ήταν σε γωνία 20 μοιρών, ωστόσο δεν υπήρχε κίνδυνος να βυθιστεί.

Κατά τις πρωινές ώρες , η εταιρεία που εκτελεί το πλοίο Costa Cruises , επιβεβαίωσε ότι η εκκένωση των 3.200 επιβατών και 1.000 πλήρωμα είχε αρχίσει.

Στη δήλωση αναφέρθηκε: η θέση του πλοίου, το οποίο επιδεινώνεται, κάνει πιο δύσκολο το τελευταίο μέρος της εκκένωσης.

Η εταιρεία ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε θύματα, και είπε ότι δεν είχε ακόμη καθορίσει την αιτία του προβλήματος.

Ανέφερε κόμη ότι το Costa Concordia έπλεε σε μια κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, ξεκινώντας από Civitavecchia με προγραμματισμένους προορισμούς τη Σαβόνα, τη Μασσαλία, τη Βαρκελώνη, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Κάλιαρι και Παλέρμο.

onco


Ανάμεσα στους 1.000 επιβαίνοντες ήταν περισσότεροι από 500 Γερμανοί, περίπου 160 Γάλλοι και περίπου 1.000 μέλη του πληρώματος.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι προσπαθούσε «επειγόντως» να εντοπίσει Βρετανούς, ενώ μια ομάδα από τις προξενικές αρχές είχε σταλεί στην Ιταλία.

Ένας εκπρόσωπος είπε: «Είμαστε σε στενή επαφή με τις τοπικές αρχές και εργάζεται εντατικά για την αναγνώριση Βρετανών υπηκόων.

Ο αριθμός των νεκρών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ακριβώς , ενώ δηλώσεις πρόκειται να υπάρξουν σχετικά με τον σαφή προσδιορισμό της αιτίας του ναυαγίου.

Διαβάστε επίσης: Βρέθηκαν ζωντανοί δύο επιβάτες από το Concordia