ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών στην Αίγυπτο

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών στην Αίγυπτο

Μία ακόμη μαύρη σελίδα στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου γράφτηκε απόψε στην Αίγυπτο. Οπαδοί αντιπάλων ομάδων συγκρούστηκαν με απίστευτη αγριότητα μετά το τέλος ενός αγώνα, στο Πορτ Σάιντ, με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Όσο περνάει η ώρα, όλο και περισσότερα αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών. Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα νοσοκομειακές πηγές και ένας αξιωματούχους του αιγυπτιακού υπουργείο Υγείας, 74 άνθρωποι είναι νεκροί και 1.000 τραυματίες.

Επεισόδια ξέσπασαν νωρίτερα σήμερα μεταξύ των οπαδών των ομάδων αλ Μάσρι και αλ Άχλι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 73 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τα νοσοκομεία του Πορτ Σαΐντ.

Αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για επτά νεκρούς και 35 τραυματίες. Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε δραματικά μέσα σε λίγη ώρα. Μάλιστα εκφράζονται φόβοι για περισσότερους από τους 74 νεκρούς.

Τα αιματηρά επεισόδια έγιναν μεταξύ οπαδών των ομάδων Αλ-Μασρί και Αλ-Αχλί.

AL

«Η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου στην Αιγύπτου»

«Πρόκειται για ένα ατυχές και εξαιρετικά θλιβερό γεγονός. Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Αιγύπτου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Χέσαμ Σέιχα στην κρατική τηλεόραση.

Αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρουν ότι μόλις έληξε ο αγώνας οπαδοί της αλ Μάσλι εισέβαλαν στο γήπεδο και επιτέθηκαν με πέτρες, μπουκάλια και φωτοβολίδες στους οπαδούς της αλ Άχλι.

«Αυτό είναι πόλεμος. Άνθρωποι πεθαίνουν μπροστά μας»

Την οργή του εξέφρασε μετά τα αιματηρά επεισόδια που στοίχισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων, ο Μοχάμεντ Άμπο Τρέικα, παίχτης της αλ Άχλι. Ο ποδοσφαιριστής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο, είναι πόλεμος. Άνθρωποι πεθαίνουν μπροστά μας». Μάλιστα, ο ίδιος κατήγγειλε στο τηλεοπτικό δίκτυο της ομάδας του ότι «δεν γίνεται καμία κίνηση, δεν υπάρχει ασφάλεια ούτε ασθενοφόρα».

Αναβλήθηκε αγώνας στο Κάιρο – Έβαλαν φωτιά στο γήπεδο

Ένας άλλος αγώνας που θα πραγματοποιούνταν σήμερα στο Κάιρο ανεβλήθη μόλις έγινε γνωστή η είδηση για τα επεισόδια στο Πορτ Σαΐντ και οι οπαδοί έβαλαν φωτιά σε κάποια σημεία του γηπέδου, όπως μετέδωσε η τηλεόραση.

Έκτακτη συνεδρίαση για τη βία στο ποδόσφαιρο

Στο μεταξύ το αιγυπτιακό κοινοβούλιο αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη μία έκτακτη συνεδρίαση για τη βία στο ποδόσφαιρο, ενώ η εισαγγελία διέταξε έρευνα για την εισβολή στο γήπεδο και τα επεισόδια που ακολούθησαν, όπως δήλωσαν δικαστικές πηγές.

Σαράντα επτά άτομα συνελήφθησαν για τα γεγονότα

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Ιμπαχίμ, ανακοίνωσε ότι η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 47 ατόμων τα οποία ενδέχεται να έχουν σχέση με τα αποτρόπαια αιματηρά γεγονότα.

Ο αιγύπτιος υπουργός δήλωσε ότι πολλά από τα 74 θύματα πέθαναν από ασφυξία, την ώρα που συνωστίζονταν με άλλους θεατές.