ΚΟΣΜΟΣ

«Να εξοπλίσουν οι ΗΠΑ» τη συριακή αντιπολίτευση

«Να εξοπλίσουν οι ΗΠΑ» τη συριακή αντιπολίτευση

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τη συριακή αντιπολίτευση, υποστήριξε ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν.

«Θα πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του εξοπλισμού της αντιπολίτευσης. Το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μακέιν, που ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2008.

Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, μιλώντας πριν από μια συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, απηύθυνε επίσης έκκληση για τη δημιουργία μιας «ομάδας επαφής, ενός συνασπισμού» για τη Συρία, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Διαφορετική άποψη έχει ο Δημοκρατικός βουλευτής, Τζον Κέρι, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ. Ο Κέρι εκτίμησε η κρίση στη Συρία είναι «πολύ διαφορετική» από την περίπτωση της Λιβύης και κάλεσε τη Ρωσία και την Κίνα να στηρίξουν τη δράση των Ηνωμένων Εθνών εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

«Είναι ένα πολύ διαφορετικό πεδίο δράσης, με πολύ διαφορετικούς παίκτες και πολύ διαφορετικές προοπτικές», προσέθεσε ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης και πρώην υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2004.

Ο Κέρι συνέστησε «μια διαφορετική προσέγγιση». «Οφείλουμε να καταδικάσουμε αυτό που συμβαίνει τώρα και να εργαστούμε με ζήλο με την Κίνα και τη Ρωσία για να δούμε αν μπορούμε να τους ωθήσουμε να αλλάξουν θέση», κατέληξε.