ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για τσουνάμι σε όλο τον Ινδικό Ωκεανό

Συναγερμός για τσουνάμι σε όλο τον Ινδικό Ωκεανό

Προειδοποίηση για τσουνάμι που αφορά όλον τον Ινδικό Ωκεανό εκδόθηκε μετά τον πανίσχυρο σεισμό που έπληξε το νησιωτικό σύμπλεγμα της Ινδονησίας.

Στην προειδοποίηση περιλαμβάνεται η Αυστραλία, η Ινδία, το Πακιστάν, η Σομαλία, η Μαδαγασκάρη, η Νότια Αφρική και πολλές άλλες χώρες.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι της Ινδίας ανακοίνωσε ότι κύματα ύψους έξι μέτρων αναμένονται σε τμήματα της ανατολικής ακτής της χώρας, ενώ μικρότερα κύματα αναμένονται στα απομακρυσμένα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 2:38 μμ (τοπική ώρα) και είχε εστιακό βάθος 33 χιλιόμετρα. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 435 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μπάντα Άτσεχ, πρωτεύουσας της επαρχίας Άτσεχ της Σουμάτρας.

Αρχικά και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 8,9 βαθμούς, όμως αργότερα διόρθωσε την εκτίμησή του σε 8,6 Ρίχτερ.

Η Γεωφυσική Υπηρεσία της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για καταστροφές από τον σεισμό ή για άνοδο της στάθμης του νερού.

Οι αρμόδιες ινδονησιακές αρχές απέστειλαν ομάδα διασωστών στην Άτσεχ.