ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο-σοκ: Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά απεργών

Βίντεο-σοκ: Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά απεργών

Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη μεταξύ αστυνομικών και απεργών στο ορυχείο λευκόχρυσου Μαρικάνα, στη βορειοδυτική Νότια Αφρική, όπως επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Αστυνομίας της χώρας.

"Ναι, υπάρχουν νεκροί", ανέφερε σε μήνυμα που έστειλε μέσω του κινητού τηλεφώνου του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζουέλι Μνίσι όταν ρωτήθηκε για το θέμα. Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών ή των τραυματιών.

Ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου είχε πει ότι φωτογράφισε πέντε αιμόφυρτους απεργούς αμέσως μετά την επέμβαση της αστυνομίας αλλά δεν ήταν σε θέση να πει με βεβαιότητα αν ήταν νεκροί ή τραυματίες.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα προκειμένου να διαλύσει τους μεταλλωρύχους που πραγματοποιούν απεργία στο ορυχείο Μαρικάνα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι απεργοί απάντησαν με πυρά από όπλα.

Εκπρόσωπος της εργατικής ένωσης που συγκάλεσε την απεργία AMCU, τόνισε στο eNews ότι ο πρόεδρός του προσπάθησε, εις μάτην, να πείσει τους απεργούς να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

"Του απάντησαν πως είναι έτοιμοι να πεθάνουν, πως δεν έχουν πρόθεση να κουνηθούν από εκεί, πως πρόκειται να στείλουν να φέρουν τα παιδιά τους να τους πλαισιώσουν".

Τα επεισόδια αποτελούν κορύφωση των συγκρούσεων, που από την Κυριακή, έχουν προκαλέσει τον θάνατο δέκα ανθρώπων.