ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: ΗΠΑ-Γαλλία καλούν ξανά τον Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία

Συρία: ΗΠΑ-Γαλλία καλούν ξανά τον Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία

Καθώς οι μάχες για το Χαλέπι, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στη βόρεια Συρία και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, συνεχίζουν να μαίνονται εδώ και ένα μήνα, ο συριακός στρατός διεξήγαγε ταυτόχρονα μια ευρεία επιχείρηση σε περιοχές γύρω από την Δαμασκό, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που έκανε λόγο για 42 νεκρούς μόνο στην κοινότητα Μαανταμίγια αλ Σαμ, πολλοί εκ των οποίων υπήρξαν θύματα συνοπτικών εκτελέσεων.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και η Γαλλία επαναλάμβαναν την προτροπή τους προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει το ταχύτερο την εξουσία μετά την δήλωση του αντιπροέδρου της χώρας Κάντρι Τζαμίλ ο οποίος είπε στην Μόσχα ότι το καθεστώς είναι έτοιμο να συζητήσει το ενδεχόμενο αυτό, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση.

Ο Τζαμίλ, που είναι επίσης υπουργός Εμπορίου, εκτίμησε πάντως ότι το θέμα αυτό δεν θα μπορούσε να τεθεί ως προϋπόθεση για να αρχίσει ένας διάλογος, ενώ από την δική της πλευρά η αντιπολίτευση εμμένει ότι αποκλείεται η έναρξη διαλόγου πριν από την αποχώρηση από την εξουσία του Άσαντ, η οικογένεια του οποίου κυβερνάει τη Συρία επί τέσσερις δεκαετίες και πλέον.

Σύμφωνα με πηγές στην Δαμασκό ο Τζαμίλ επισκέφθηκε την Μόσχα, σύμμαχο-κλειδί του συριακού καθεστώτος, για να συζητήσει σχετικά με ένα σχέδιο διενέργειας προεδρικών εκλογών στη χώρα με τη συμμετοχή πολλών υποψηφίων, περιλαμβανομένου του Άσαντ, υπό διεθνή επίβλεψη.

«Όσο πιο γρήγορα ο Άσαντ φύγει τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να περάσουμε γρήγορα στην ΄επόμενη ημέρα΄» για μια μετάβαση στη Συρία, επανέλαβε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του στην οποία προσέθεσε ότι δεν είδε τίποτε το «τρομερά καινούργιο» στις προτάσεις του Τζαμίλ. Ενώ, ερωτηθείς από έναν ραδιοφωνικό σταθμό για την ενδεχόμενη παραίτηση του Σύρου προέδρου, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό απάντησε σήμερα ότι «πρέπει να φτάσει εκεί», επαναλαμβάνοντας πως «ο στόχος είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια πολιτική μετάβαση».

Στο πεδίο όμως οι συγκρούσεις συνεχίζουν να μαίνονται: στο Χαλέπι, 355 χλμ. βόρεια της Δαμασκού, στρατιώτες και αντάρτες συνεχίζουν μια μάχη που διαρκεί πάνω από ένα μήνα. Χθες 31 πολίτες, ανάμεσά τους πέντε γυναίκες και πέντε παιδιά, βρήκαν το θάνατο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, που έκανε επίσης λόγο για 15 νεκρούς μαχητές.

Εξάλλου ο απολογισμός των 42 νεκρών στην Μαανταμίγια αλ Σαμ, μια κοινότητα όπου ζουν χριστιανοί, σουνίτες και αλαουίτες 6 χλμ. από την Δαμασκό, ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, αφού ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων που ήταν παρόντες σε μια κηδεία, ανέφερε η ίδια ΜΚΟ, που έκανε λόγο για 198 νεκρούς συνολικά χθες στα επεισόδια βίας σε όλη τη χώρα.

Από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του Άσαντ, τον Μάρτιο του 2011, έχουν χάσει τη ζωή τους 23.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ή περίπου 17.000, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η σύγκρουση στη Συρία απειλεί να εξαπλωθεί στο γειτονικό Λίβανο, μια χώρα με λεπτή ισορροπία μεταξύ των θρησκευτικών και φυλετικών ομάδων, και στις συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του καθεστώτος Άσαντ χθες σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν 75 σε συγκρούσεις στην Τρίπολη, στο βορρά.