ΚΟΣΜΟΣ

Ειδικά μισθολόγια: «Κλειδώνουν» οι μειώσεις για κάθε κατηγορία

Ειδικά μισθολόγια: «Κλειδώνουν» οι μειώσεις για κάθε κατηγορία

Μετά από μια έντονη σύσκεψη για τα ειδικά μισθολόγια μεταξύ των αρμόδιων υπουργών, φαίνεται πως κλείδωσε στο 6% το «ψαλίδι» για τους ένστολους. Πολύ μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες εισοδήματος για λειτουργούς των υπολοίπων κατηγοριών.

Αυτοί που χάνουν τα περισσότερα είναι οι δικαστικοί, οι πανεπιστημιακοί, οι αρχιερείς και διπλωμάτες. Στις περιπτώσεις αυτές οι μειώσεις των αποδοχών θα φτάσουν ή ακόμα θα υπερβούν το 20%. Οι δεύτεροι «χαμένοι» είναι οι γιατροί του ΕΣΥ, οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν ψαλίδι της τάξεως του 10%.

Όσον αφορά στους ένστολους, το μέσο ποσοστό μείωσης των συνολικών αποδοχών για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες θα περιοριστεί στο 6%. Ωστόσο, μικρότερες θα είναι οι απώλειες για τους χαμηλούς βαθμούς και μεγαλύτερες για τους υψηλούς βαθμούς. Επίσης, για τους ένστολους που βρίσκονται στη βάση της μισθολογικής πυραμίδας, η κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεσή της να επιβάλει μισθολογικές μειώσεις περιορισμένου εύρους.

Πάντως, η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλου και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια, δεν κατέληξε σε συμφωνία. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Δένδιας αντέτειναν στον κ. Στουρνάρα ότι οι αποδοχές των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν συρρικνωθεί σε βαθμό τέτοιο που να θεωρούνται πλέον ως μη αντίστοιχες με το αυξημένης επικινδυνότητας και ευθύνης έργο τους.

Επίσης, παρουσίασαν στον υπουργό Οικονομικών ισοδύναμα μέτρα, τα οποία όμως δεν κρίθηκαν επαρκή. Οι δύο υπουργοί θα θέσουν το πρόβλημα στον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά.

Πάντως, οι μειώσεις θα προκύψουν κυρίως μέσω των περικοπών στα επιδόματα, τόσο για τους ένστολους όσο και για τις υπόλοιπες κατηγορίες λειτουργών του Δημοσίου. Από τα 21 επιδόματα που καταβάλλονται αυτή τη στιγμή στις 8 βασικότερες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ και διπλωμάτες), άλλα θα καταργηθούν και άλλα θα περικοπούν. Όλες οι μειώσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ, από την 1η Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Α. Σαμαρά - Κ. Παπούλια στις 14:00

Παρακολουθούνται τα τηλέφωνα 50.000 πολιτών

Independent: «Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος παίκτης στη Συρία»