ΚΟΣΜΟΣ

Γεωργία: Παρέμβαση ΟΗΕ για τους βασανισμούς στις φυλακές

Γεωργία: Παρέμβαση ΟΗΕ για τους βασανισμούς στις φυλακές

Να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι αξιωματικοί φυλακής του Τμπιλίσι, που βασάνιζαν κρατούμενους, ζήτησε η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, δήλωσε ότι οι αρχές της Γεωργίας πρέπει να συμμορφωθούν με τους διεθνείς κανόνες που απαγορεύουν τα βασανιστήρια. «Αυτά τα βίντεο είναι πραγματικά σοκαριστικά (...) Δείχνουν κρατούμενους να κακοποιούνται σεξουαλικά και σωματικά, να ταπεινώνονται και να υβρίζονται από τους φύλακες», προσέθεσε ο εκπρόσωπός της, Ρούπερτ Κόλβιλ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο της γεωργιανής αντιπολίτευσης TV9 μετέδωσε την Τρίτη το βράδυ ένα βίντεο που δείχνει κυρίως έναν κρατούμενο της φυλακής αρ. 8 του Τμπιλίσι, ημίγυμνο, να κλαίει και να εκλιπαρεί για έλεος προτού τον βιάσουν με ένα γκλομπ.

Σήμερα, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές κοντά στο κτήριο της φιλαρμονικής στο Τμπιλίσι, ζητώντας από τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι να πατάξει την αστυνομική βία και να φέρει στη δικαιοσύνη τον Μπάτσο Αχαλάια, πρώην υπουργό Εσωτερικών της χώρας που υπέβαλε χθες Πέμπτη βράδυ την παραίτησή του μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Εξαιτίας του σκανδάλου έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή της η υπουργός Χατούνα Καλμαχελίντζε που είναι αρμόδια για το σωφρονιστικό σύστημα, ενώ ο βοηθός της απολύθηκε.