ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ιταλοί δεν θέλουν τον Μόντι για πρωθυπουργό

Οι Ιταλοί δεν θέλουν τον Μόντι για πρωθυπουργό

Η πλειοψηφία των Ιταλών δεν θέλουν να παραμείνει στην εξουσία ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μετά τις εκλογές της ερχόμενης χρονιάς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos, το 56% των Ιταλών επιθυμούν λίγο ή καθόλου να δουν τον Μόντι να συνεχίζει στην πρωθυπουργία, ενώ 42% είναι «πολύ» ή «αρκετά» υπέρ της ιδέας.

Τα αποτελέσματα δεν είναι καλύτερα για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας. Μόνο 18,5% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν το κόμμα του, ενώ η δημοτικότητα του ίδιου σημείωσε πτώση.

Η έρευνα έδειξε επίσης την απογοήτευση των Ιταλών από την παραδοσιακή κομματική πολιτική, καθώς 75% αυτών που ερωτήθηκαν από το Ipsos είπαν πως δεν τους νοιάζει αν ο επόμενος πρωθυπουργός είναι αριστερός ή δεξιός, «αρκεί να είναι ικανός».

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) προηγείται όλων των άλλων κομμάτων με 28%, ενώ ο σχηματισμός διαμαρτυρίας Κίνημα Πέντε Αστέρων με επικεφαλής τον κωμικό ηθοποιό και μπλόγκερ Μπέπε Γκρίλο έρχεται τρίτο με 17,6%.

Το PD και άλλα κεντροαριστερά κόμματα θα διεξαγάγουν προκριματικές εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου για να επιλέξουν τον υποψήφιό τους για την πρωθυπουργία. Ο γραμματέας του PD Πιερλουίτζι Μπερσάνι λέγεται πως προηγείται με 38% και ακολουθεί από κοντά ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι με 36%.

Διαβάστε επίσης:

Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ ο Γ. Ραγκούσης