ΚΟΣΜΟΣ

Το μπαρ που προβλέπει τον νικητή των αμερικανικών εκλογών

Το μπαρ που προβλέπει τον νικητή των αμερικανικών εκλογών

Μόνο δύο φορές έχει πέσει έξω από το 1924 που διοργανώνει ψηφοφορίες, το διάσημο Harry's Bar στο Παρίσι, παραδοσιακό στέκι των Αμερικανών που βρίσκονται στην Πόλη του Φωτός.

«Είμαστε το πιο αξιόπιστο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων», λέει η Ιζαμπέλ Μακέλον, η οποία διευθύνει αυτόν το μπαρ, μια μικρή γωνιά του Μανχάταν στο κέντρο του Παρισιού.

Κάθε Αμερικανός που περνάει από το Harry's για να πιει ένα κοκτέιλ μπορεί να ψηφίσει τον υποψήφιο που προτιμά μέσα στο μήνα που προηγείται της επίσημης ημέρας των εκλογών.

«Ζητούμε από τους Αμερικανούς να μας δείξουν το διαβατήριό τους, διασφαλίζουμε ότι δεν θα ψηφίσουν δύο φορές και μετά τούς δίνουμε το ψηφοδέλτιο», εξηγεί η Μακέλον.

Την κάλπη κλείνει μια αλυσίδα και κάθε εβδομάδα τα ψηφοδέλτια καταμετρώνται και το αποτέλεσμα εμφανίζεται στο τζάμι πάνω από τον παλιό πάγκο από μαόνι.

Πριν από την τελευταία καταμέτρηση, που θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυκτα της Δευτέρας, στην αρχή της εκλογικής βραδιάς των ΗΠΑ, ο Ομπάμα προηγείται με βραχεία κεφαλή, με 165 ψήφους έναντι 133.

«Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Ομπάμα προηγούνταν με μεγάλη διαφορά, από την αρχή ως το τέλος της ψηφοφορίας μας. Φέτος αυτό δεν συμβαίνει. Από τις πρώτες ημέρες το αποτέλεσμα ήταν στήθος με στήθος», λέει η Μακέλον, η οποία ανέλαβε το μπαρ το 1998, μετά το θάνατο του συζύγου της, του Ντάνκαν, εγγονού του «Χάρι».

Από το 1924, το Harry's έχει πέσει έξω μόνο δύο φορές. Το 1976, όταν προέβλεψε ότι ο Τζέραλντ Φορντ θα ήταν ο νικητής αντί του Τζίμι Κάρτερ, και το 2004, όταν προέκρινε τον Τζον Κέρι αντί του Τζορτζ Μπους.

«Μου έχουν πει πως ο Λευκός Οίκος τηλεφωνούσε στο Harry's Bar το βράδυ της ψηφοφορίας χωρίς να πει πως είναι ο Λευκός Οίκος για να μάθει πού βρισκόμαστε σε ψήφους. Δεν το έχω επιβεβαιώσει, αλλά το λέει ο θρύλος», λέει χαμογελώντας η Μακέλον.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο: UFO προσγειώνονται σε περιοχή της Γαλλίας