ΚΟΣΜΟΣ

Aπίστευτο: Διοργανώνουν Μαραθώνιο μετά τον τυφώνα!

Aπίστευτο: Διοργανώνουν Μαραθώνιο μετά τον τυφώνα!

Ο μαραθώνιος της Νέας Υόρκης που ήταν προγραμματισμένος για την Κυριακή και προβλεπόταν να φέρει στην πόλη έσοδα περίπου 340 εκατ. δολαρίων, γίνεται προσπάθεια να διεξαχθεί κανονικά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μάικλ Μπλούμπεργκ, με τις συνέπειες όμως του καταστροφικού τυφώνα Σάντυ να τον απειλούν.

Υπάρχουν αρκετά εμπόδια για τους διοργανωτές που πρέπει να ξεπεραστούν. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δρομείς που θέλουν να συμμετέχουν και καλούνται να μεταβούν με αεροπλάνο στη Νέα Υόρκη, όπως επίσης και το γεγονός ότι το μετρό μπορεί να μην βρίσκεται στην κατάλληλη κατάσταση ώστε να εξυπηρετήσει τους πολίτες. Ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε μάλιστα πως θα χρειαστούν τέσσερις με πέντε μέρες για να λειτουργήσει ξανά φυσιολογικά, πράγμα που σημαίνει πως τη μέρα του μαραθωνίου δεν θα είναι διαθέσιμο. Το ίδιο ισχύει και για τα τρένα της πόλης.

Συνολικά τα μέσα μεταφοράς έχουν πληγεί, με τα αεροδρόμια να παραμένουν κλειστά, οι δρόμοι πλημμυρισμένοι και πολλές γειτονιές να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Παρόλα αυτά ο σχεδιασμός για την πραγματοποίηση του μαραθωνίου συνεχίζεται, με τους υπεύθυνους να «αφήνουν ανοικτό το παράθυρο» για αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Ο μαραθώνιος ήταν πάντα ένα ξεχωριστό γεγονός και μια ιδιαίτερη μέρα για τους κατοίκους της Νέας Υόρκης, ένα σημάδι της ζωντάνιας και της ανθεκτικότητας της πόλης», δήλωσε η πρόεδρος των δρομέων του μαραθωνίου της Νέας Υόρκης Μέρι Γουίτενμπεργκ. «Θα αφήσουμε όλες τις επιλογές ανοικτές με σεβασμό στους δρομείς, ώστε να προσφέρουμε τις απαραίτητες διευκολύνσεις και ανέσεις το σαββατοκύριακο που θα διεξαχθεί η διαδρομή»

Τα 26.2 μίλια που καλύπτει η διαδρομή, περνώντας μέσα από πέντε δήμους, δεν περνούν από τις περιοχές που έχουν πληγεί βαριά απ' τον τυφώνα. Οι οργανωτές περίμεναν περίπου 50 χιλιάδες δρομείς πριν τον τυφώνα. Τώρα βέβαια κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσοι θα καταφέρουν αν δώσουν το παρόν.

Η εκκίνηση θα δοθεί στο Στάτεν Άιλαντ και εφόσον όλα ήταν φυσιολογικά οι μισοί δρομείς θα έπαιρναν τη βάρκα και οι υπόλοιποι λεωφορεία μέσα απ' το Τούνελ του Μπρούκλιν. Λόγω πλημμύρας όμως τίποτα απ' τα δύο δεν λειτουργεί.

Τα αεροδρόμια Κένεντι και Νιούαρκ επρόκειτο να επαναλειτουργήσουν από την Τετάρτη, ενώ το Λα Γκάρντια παραμένει ακόμη κλειστό μετά το πέρασμα του τυφώνα.