ΚΟΣΜΟΣ

Αιματοχυσία δίχως τέλος στη Λωρίδα της Γάζας

Αιματοχυσία δίχως τέλος στη Λωρίδα της Γάζας

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς - Εντείνονται οι διεργασίες για την επίτευξη εκεχειρίας

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα, μετρώντας μέχρι στιγμής δεκάδες νεκρούς.

Αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν ξανά αργά το απόγευμα της Κυριακής στο Τελ Αβίβ, έπειτα από νέα επίθεση με ρουκέτες που πραγματοίησε η Χαμάς και την οποία αναχαίτισαν οι ισραηλινές δυνάμεις.

Ωστόσο η Κυριακή ήταν η πιο αιματηρή ημέρα, καθώς από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς καταγράφηκαν 29 νεκροί.

Μέχρι στιγμής συνολικά 79 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί -76 Παλαιστίνιοι και τρεις Ισραηλινοί-, ενώ άλλοι 660 Παλαιστίνιοι και 41 Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι εννέα ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας, με το επώνυμο Ντάλου. Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής από αεροπορικό πλήγμα που κατέστρεψε τριώροφο κτίριο στη συνοικία Νάσερ, στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται τέσσερις γυναίκες και πέντε παιδιά.

Άλλοι έξι άνδρες σκοτώθηκαν από μια σειρά ισραηλινών επιδρομών στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Το πρωί είχαν χάσει τη ζωή τους άλλοι έξι Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, το βράδυ, άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Ένα αεροπορικό πλήγμα είχε στόχο τη συνοικία Ταλ αλ Χάουα, στην πόλη της Γάζας. Αυτό προκάλεσε το θάνατο δύο Παλαιστινίων, διευκρίνισε ο Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο τρίτος Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε τη νύχτα ήταν ο Χουσέιν Τζαλάλ, ένα παιδάκι έξι ετών, το οποίο έχασε τη ζωή του από ισραηλινή επιδρομή κατά του σπιτιού του στην Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Περισσότεροι από τους μισούς Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί είναι άμαχοι.

Διαβουλεύσεις για κατάπαυση του πυρός

Σε εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές προσπάθειες προς επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, με την Αίγυπτο στο επίκεντρο της διαμεσολάβησης.

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει εσπευσμένα ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν προκειμένου να συμβάλει στις προσπάθειες για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Το Ισραήλ πρέπει να άρει την πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Εμίρης του Κατάρ, ο οποίος στις αρχές του μήνα επισκέφτηκε την περιοχή.

Έτοιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας, με την προϋπόθεση όμως ότι όλες οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Γάζα θα σταματήσουν τα πυρά τους, δηλώνει το Ισραήλ δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

"Η δική μας μοναδική προϋπόθεση για μια εκεχειρία, είναι ότι όλες οι τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στη Γάζα θα προβούν σε πλήρη κατάπαυση του πυρός", δήλωσε ο Λίμπερμαν