ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Επιχείρηση-φιάσκο στη Σομαλία - Νεκροί τρεις Γάλλοι

Γαλλία: Επιχείρηση-φιάσκο στη Σομαλία - Νεκροί τρεις Γάλλοι

Δύο γάλλοι στρατιώτες και ένας γάλλος πράκτορας που κρατείτο όμηρος στη νότια Σομαλία σκοτώθηκαν χθες τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη διάρκεια αποτυχημένης επιχείρησης απελευθέρωσής του, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Αμυνας.

Ο πράκτορας των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών, με το ψευδώνυμο Ντενίς Αλέξ, που κρατείτο όμηρος στη Σομαλία από ισλαμιστές αντάρτες από τις 14 Ιουλίου του 2009, είχε απαχθεί στο Μογκαντίσου μαζί με έναν ακόμη πράκτορα, ο οποίος απελευθερώθηκε τον Αύγουστο του 2009.

Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε με τέσσαρα στρατιωτικά ελικόπτερα εναντίον κατοικίας στο Μπιλομάρερ, μιας περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών Σεμπάμπ, 110 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο όμηρος «σκοτώθηκε από τους δεσμοφύλακές του» και δύο γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια της μάχης, όπως και 17 «τρομοκράτες».

Από την πλευρά τους ωστόσο οι αντάρτες Σεμπάμ προειδοποίησαν τη Γαλλία ότι θα υποστεί τις «πικρές συνέπειες» της αποτυχημένης επιχείρησης και δηλώνουν ότι έχουν στα χέρια τους «έναν γάλλο στρατιώτη που τραυματίστηκε» στη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ ο γάλλος όμηρός τους είναι ακόμη «ζωντανός» και θα «δικαστεί μέσα στις δύο προσεχείς ημέρες».

«Ο γάλλος στρατιώτης που τραυματίστηκε είναι στα χέρια των Μουτζαχεντίν και ο Αλέξ είναι σε ασφαλές σημείο», μακριά από το σημείο όπου σημειώθηκε η μάχη, λένε οι ισλαμιστές.