ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην ΠΓΔΜ

Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην ΠΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, επανέλαβε την έκκλησή του προς την αντιπολίτευση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι να επιστρέψει στη Βουλή ώστε να εξετασθούν όλα τα ζητήματα που θέτει καθώς και η πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΠΓΔΜ, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι, πλήττει την εικόνα της χώρας.

Ταυτόχρονα, ο κ.Γκρούεφσκι κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προκάλεσε τα επεισόδια στις 24 Δεκεμβρίου του 2012 και ότι επεξεργάζεται «σκοτεινά σενάρια» για τη χώρα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο κ. Γκρούεφσκι διέκρινε, όπως είπε, ότι εντός της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) υπάρχουν δύο τάσεις: αυτή που διαφωνεί με τις πρακτικές του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αλλά δεν εμφανίζεται στο προσκήνιο και αυτή που τον ακολουθεί πιστά. Από την πλευρά του, ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Στρούμιτσα, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επιστρέψει το κόμμα του στη Βουλή.

«Μας πέταξαν έξω από τη Βουλή και τώρα ζητούν να επιστρέψουμε. Να επιστρέψουμε, να κάνουμε τι; Για να μας ξαναπετάξουν σηκωτούς; Όχι, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ας το καταλάβουν μια για πάντα: στη Βουλή δεν επιστρέφουμε» ανέφερε ο κ.Τσερβένκοφσκι, απευθυνόμενος σε πάνω από 10.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στη διαδήλωση, στη Στρούμιτσα, η οποία θεωρείται ως ένα από τα «προπύργια» του SDSM.

Ταυτόχρονα, ο κ.Τσερβένκοφσκι επανέλαβε το βασικό αίτημα της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ως τη μοναδική, όπως είπε, λύση για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα και για το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά, όπως είπε, η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι. Σήμερα το βράδυ, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό το SDSM του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι θα πραγματοποιήσει διαδήλωση στην πόλη Στιπ, ενώ την Παρασκευή στην Οχρίδα.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τα επεισόδια εντός και εκτός της Βουλής της ΠΓΔΜ, στις 24 Δεκεμβρίου του 2012, ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός υπό το SDSM αποχώρησε από τη Βουλή και ξεκίνησε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.