ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» του ανώτατου ηγέτη του Ιράν σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ

«Όχι» του ανώτατου ηγέτη του Ιράν σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ, για απευθείας διμερείς συνομιλίες, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.


Ο ανώτατος Ιρανός ηγέτης τόνισε ότι οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες την ώρα που «στρέφουν το όπλο κατά του Ιράν» και προειδοποίησε ότι «αν κάποιοι θέλουν να εγκαθιδρυθεί και πάλι η αμερικανική εξουσία στο Ιράν, το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα τους αντιμετωπίσει».

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρότεινε το Σάββατο απευθείας συνομιλίες σε διμερές επίπεδο, πέρα από τις διεθνείς που είναι προγραμματισμένες για αυτό το μήνα. Όμως, χθες τέθηκε σε ισχύ η επέκταση του καθεστώτος κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν, μετά την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από το Κογκρέσο πριν από έξι μήνες.

Οι κυρώσεις προβλέπουν ότι τα χρήματα που εισπράττει το Ιράν από την πώληση πετρελαίου σε έναν αριθμό χωρών θα πρέπει να κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε αυτές τις χώρες και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αγορά αγαθών από αυτές.

Παράλληλα, διευθυντικά στελέχη κρατικών μέσων ενημέρωσης θα υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες ουσιαστικά μπλοκάρουν την πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο: Το Ιράν έσπασε τους κώδικες του αμερικανικού drone