ΚΟΣΜΟΣ

Η επιστολή παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου

Η επιστολή παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου

Ο Πάπας Βενέδικτος ανακοίνωσε ο ίδιος την απόφασή του να παραιτηθεί από την κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας.


Τα λόγια του στο συμβούλιο ήταν τα εξής:

«Αγαπητοί Αδερφοί,

Σας προσκάλεσα σε αυτό το συμβούλιο, όχι μόνο για τις τρεις αγιοποιήσεις, αλλά και για να σας επικοινωνήσω μια απόφαση μεγάλης σημασίας για τη ζωή της Εκκλησίας. Αφού εξέτασα επανειλημμένως ενώπιον του Θεού τη συνείδησή μου, κατέληξα στη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις μου, λόγω της μεγάλης ηλικίας, δεν είναι πλέον κατάλληλες για να ασκώ την παπική διοίκηση. Έχω επίγνωση ότι αυτή η διοίκηση, λόγω της ουσιαστικής πνευματικής της φύσης, πρέπει να ασκείται όχι μόνο με λέξεις και πράξεις, αλλά με προσευχή και μαρτύριο.

Όμως, στο σύγχρονο κόσμο, που υπόκειται σε τόσες ραγδαίες αλλαγές και αναταράσσεται από ερωτήματα για τα θεμέλια της πίστης, για να κυβερνάς το ποίμνιο του Άγιου Πέτρου και να κηρύττεις το Ευαγγέλιο, χρειάζεται σθένος πνευματικό και σωματικό, σθένος που τους τελευταίους μήνες έχει ελαττωθεί σε σημείο να αναγνωρίζω την ανεπάρκειά μου να εκπληρώσω τα καθήκοντα που μου έχετε εμπιστευθεί.

Για το λόγο αυτό, και αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα αυτής της πράξης, με πλήρη ελευθερία δηλώνω ότι αποποιούμαι τα καθήκοντα του Επισκόπου της Ρώμης, Διαδόχου του Άγιου Πέτρου, τα οποία μου εμπιστεύθηκαν οι καρδινάλιοι στις 19 Απριλίου του 2005, ώστε από την 28η Φεβρουαρίου στις 20:00 ο επισκοπικός θρόνος της Ρώμης, του Αγίου Πέτρου, να είναι κενός και το Κονκλάβιο να εκλέξει τον νέο ανώτατο ποντίφικα.

Αγαπητοί αδελφοί, σας ευχαριστώ ειλικρινώς για όλη την αγάπη και το έργο με τα οποία με στηρίξατε στη διοίκησή μου και ζητώ συγχώρεση για όλα μου τα ελαττώματα».

Διαβάστε επίσης:

ΒΟΜΒΑ: Παραιτείται ο Πάπας Βενέδικτος

Φωτογραφία-σοκ από το παρελθόν του Πάπα Βενέδικτου

Δείτε τι έγραψε στο τελευταίο tweet του ο Πάπας