ΚΟΣΜΟΣ

Θυμός ΗΠΑ – κατεστημένου κατά Ερντογάν για τα περί Σιωνισμού

Θυμός ΗΠΑ – κατεστημένου κατά Ερντογάν για τα περί Σιωνισμού

Αυστηρές παρατηρήσεις στον Τούρκο πρωθυπουργό προτίθεται να κάνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ενώ το κατεστημένο της Άγκυρας κάνει λόγο για «αντίστροφη μέτρηση»

Επιμέλεια: Βελισσάριος Δραγάτσης

Αναταράξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις προκαλούν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τις οποίες ο σιωνισμός ταυτίζεται με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το σχόλιο του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ κ. Τζων Κέρρυ, ο οποίος τυγχάνει να επισκέπτεται την Άγκυρα. Σύμφωνα με το Reuters μάλιστα, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ σχολίασε πως τέτοιου ύφους δηλώσεις διαβρώνουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Κέρρυ εμφανίζεται διατεθειμένος να μεταφέρει την έντονη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον προς τον κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια των ιδιαίτερων επαφών που θα έχουν. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες απεργάζονται σχέδια εντονότερης εμπλοκής στην κρίση που ταλανίζει τη Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ κομίζει σχέδια και προτάσεις που θα εξετάσει με τους Τούρκους συνομιλητές του τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο Επιτελείο προκειμένου να ενισχυθεί η αρωγή προς τις δυνάμεις που τίθενται εναντίον του Σύρου προέδρου κ. Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η Τουρκία αποτελεί τον πρώτο σταθμό του υπερατλαντικού ταξιδιού που πραγματοποιεί ο κ. Κέρρυ σε έντεκα χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής προετοιμάζοντας τις επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ σχετικώς με την κρίση στη Συρία. Χθες από τη Ρώμη ο κ. Κέρρυ υποσχέθηκε άμεση βοήθεια στους σύρους αντάρτες με τη μορφή τροφίμων και ιατρικού υλικού, ωστόσο επιφυλάχθηκε για το ζήτημα του οπλισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Τουρκία έχουν ήδη καταφύγει περισσότεροι από 200 χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία. Με επιχείρημα τα 900 χιλιόμετρα των τουρκικο-συριακών συνόρων και πρόσχημα την προστασία των αμάχων, η Άγκυρα έχει εκφραστεί υπέρ μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων εντός της Συρίας.

Τι είπε ο Ερντογάν

Οι δηλώσεις για την «εγκληματική φύση του σιωνισμού» που διετύπωσε ο κ. Ερντογάν προκάλεσαν θυελλώδεις αντιδράσεις τόσο στην Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ, όσο και σε στελέχη του τουρκικού πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου. «Όπως ο σιωνισμός, ο αντισημιτισμός και ο φασισμός, έτσι και η ισλαμοφοβία πρέπει να θεωρείται έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε επί λέξει ο κ. Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «σκοτεινές και αναληθείς» τις επισημάνσεις του Τούρκου ομολόγου του. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εκφράζουν αντιλήψεις που θα έπρεπε να είχαν εξαφανιστεί από τον πλανήτη.

Από την άλλη πλευρά, μέσα στο εσωτερικό της Τουρκίας παρατηρείται μια περίεργη κινητικότητα από το κατεστημένο που λειτούργησε στη σκιά της εξουσίας από την εποχή του Μεντερές έως πρόσφατα.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του "Newsbomb.gr" από την Κωνσταντινούπολη εάν ο κ. Ερντογάν επιμείνει στις θέσεις του δεν αποκλείεται να γίνει δέκτης ισχυρών κλυδωνισμών σε εσωτερικό επίπεδο, από τους οποίους θα εξαρτηθεί και το μέλλον της παρουσίας του στην ηγεσία της Τουρκίας.