ΚΟΣΜΟΣ

Νέα στοιχεία για τον θάνατο του Γιούρι Γκαγκάριν

Νέα στοιχεία για τον θάνατο του Γιούρι Γκαγκάριν

Νέα στοιχεία έχουν προκύψει σχετικά με το αεροπορικό δυστύχημα στις 27 Μαρτίου 1968 στο οποίο σκοτώθηκε ο Γιούρι Γκαγκάριν - ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα.

Ο κοσμοναύτης και συνάδελφος του Γκαγκάριν, Αλεξέι Λεόνοφ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη του στο Russia Today, ότι ένα "μη εγκεκριμένο" αεροπλάνο πέταξε πολύ κοντά στο μαχητικό του Γκαγκάριν , στέλνοντας το σε περιδίνηση που οδήγησε στη πτώση.
Το μοιραίο μαχητικό MiG-15 έπεσε κοντά στην πόλη της Novoselovo, περίπου 90χλμ από τη Μόσχα. Τότε, το επίσημο κρατικό πόρισμα κυβερνητική έρευνας του ατυχήματος (στην οποία έιχε συμμετάσχει και ο Λεόνοφ), έλεγε ότι το MiG προσπάθησε να αποφύγει ένα "ξένο αντικείμενο" - όπως οι χήνες, ή ένα αερόστατο ζεστού αέρα.

"Το συμπέρασμα αυτό είναι πιστευτό για τους πολιτικούς, όχι όμως σε έναν επαγγελματία" δήλωσε ο Λεόνοφ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έχει στην κατοχή του αποχαρακτηρισμένη έκθεση που δείχνει ότι δεν πέταξαν πάπιες ή αερόστατα κοντά στον αεροσκάφος του Γκαγκάριν αλλά ένα μαχητικό η Sukhoi.
"Γνωρίζαμε ότι ένα Su-15 είχε προγραμματιστεί να κάνει δοκιμαστική πτήση εκείνη την ημέρα, αλλά θα έπρεπε να πετά σε ύψος 10.000 μέτρων ή μεγαλύτερο, όχι στα 450-500 μέτρα που πετούσε ο Γκαγκάριν. Ήταν μια παραβίαση της διαδικασίας της πτήσης", είπε ο Λεόνοφ, ρίχνοντας νέο λάδι στις θεωρίες συνωμοσίες και τα σενάρια που ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια τον θάνατο του πιο διάσημου αστροναύτη της ανθρωπότητας..