ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία ΟΗΕ για συλλήψεις ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Ανησυχία ΟΗΕ για συλλήψεις ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Την ανησυχία της για τις πληροφορίες ότι στην Αίγυπτο έχουν τεθεί υπό κράτηση κορυφαία στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας εξέφρασε την Παρασκευή η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, αποφεύγοντας ωστόσο να χαρακτηρίσει την ανατροπή των ισλαμιστών από την εξουσία «πραξικόπημα».

«Ελπίζω πως το κράτος του νόμου και ένα σύστημα κυβέρνησης που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων, ανδρών και γυναικών, μπορεί γρήγορα να αποκατασταθεί», αναφέρει σε δήλωσή της η κ. Πιλάι, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες για οργανωμένες σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών οι οποίες διαδηλώνουν θα πρέπει να ερευνηθούν.

Ο εκπρόσωπός της, Ρούπερτ Κόλβιλ, δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ ότι επιβάλλεται να έχουν διαπραχθεί συγκεκριμένα εγκλήματα για να δικαιολογηθούν οι συλλήψεις των ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

«Δεν γνωρίζουμε πραγματικά τις λεπτομέρειες, ούτε πού βασίζονται οι συγκεκριμένες συλλήψεις. Προφανώς, όταν θέτεις υπό κράτηση ή συλλαμβάνεις κάποιον, πρέπει να υπάρχει, σύμφωνα με το νόμο, ένας πολύ καλός λόγος για να το κάνεις», δήλωσε ο κ. Κόλβιλ.

Η κ. Πιλάι αναφέρει στη δήλωσή της πως η Αίγυπτος θα πρέπει να επωφεληθεί της ευκαιρίας για να γίνει μια πλήρως λειτουργική και ευημερούσα δημοκρατία, όμως δεν καταδικάζει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις για την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, τις πολιτικές του οποίου είχε συχνά επικρίνει.

«Όπως γνωρίζετε, διεξάγεται παγκοσμίως μια τεράστια συζήτηση για το αν αυτό ήταν ένα πραξικόπημα ή δεν ήταν πραξικόπημα ή τι ακριβώς είναι. Δεν εισερχόμαστε στο συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε ο κ. Κόλβιλ