ΚΟΣΜΟΣ

Εκτροχιασμός τρένου στη Γαλλία με νεκρούς και τραυματίες

Εκτροχιασμός τρένου στη Γαλλία με νεκρούς και τραυματίες

Τουλάχιστον επτά νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από εκτροχιασμό επιβατικής αμαξοστοιχίας στη Γαλλία, με προορισμό τη Λιμόζ που εκετελούσε το υπ' αριθμόν 3657 δρομολόγιο.

Το δυστύχημα συνέβη στις 17.15 (τοπική ώρα). Συγκεκριμένα έχουν εκτροχιαστεί τέσσερα από τα επτά βαγόνια του τρένου την ώρα που επέβαιναν σε αυτό περίπου 350 άτομα.

Η υπερταχεία κατευθυνόταν προς τη Limoges και εκτροχιάστηκε στην περιοχή Bretigny-sur-Orge (27 χιλιόμετρα νοτίως της γαλλικής πρωτεύουσας). Η πληροφορία για τους οχτώ νεκρούς μεταδίδεται και από τη Le Parisien.

Το βρετανικό BBC μεταδίδει και αυτό από μέρους του ότι η αμαξοστοιχία τύπου intercity είχε μόλις εξέλθει από τον αστικό ιστό του Παρισιού κατευθυνόμενο προς τη Λιμόζ, όταν εκτροχιάστηκε, προσκρούοντας σε πλατφόρμα σταθμού λίγο μετά τις 6 μ.μ. τοπική ώρα.

Ο τοπικός βουλευτής Μισέλ Πουζόλ σημείωσε ότι οι μονάδες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται ήδη στο σημείο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Libération, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας επιβεβαίωσε το δυστύχημα, χωρίς ωστόσο να δύναται να μιλήσει για απολογισμό θυμάτων.

Αυτόπτης μάρτυρας, επιβάτης βαγονιού το οποίο δεν εκτροχιάστηκε, έκανε λόγο για ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό και πολλούς ανθρώπους σε "άσχημη κατάσταση".

Που αποδίδουν τα αίτια του δυστυχήματος

Oι γαλλικές ενημερωτικές ιστοσελίδες αναφέρουν ότι το τρένο των γραμμών Intercités, το οποίο μετέφερε συνολικά 370 επιβάτες, παρέκκλινε της πορείας του για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στην αποβάθρα σιδηροδρομικού σταθμού στην περιοχή Μπρετινί Σουρ Ορζ, νοτίως των Παρισίων με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η τραγωδία πιθανότατα οφείλεται σε λάθος προγραμματισμό των «κλειδιών» των σιδηροτροχιών που είχε ως αποτέλεσμα το μισό τρένο να κατευθυνθεί σε αντίθετη πορεία από το άλλο μισό και να επέλθει εκτροχιασμός.

Πάντως πολλοί ήταν οι επιβάτες που μιλώντας στα τοπικά μέσα είπαν ότι η ταχύτητα του τρένου ήταν «εξαιρετικά υψηλή».

Συγκλονιστικές εικόνες από το δυστύχημα

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Το τρένο κόπηκε στα δύο και έπεσε με μεγάλη ταχύτητα στην αποβάθρα του σταθμού στοιχίζοντας τη ζωή σε έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους εκατόν ογδόντα.