ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία υπό το φόβο της Αλ Κάιντα

ΗΠΑ: Παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία υπό το φόβο της Αλ Κάιντα

Ταξιδιωτική οδηγία για όλο τον κόσμο εξέδωσε την Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προειδοποιώντας τους αμερικανούς πολίτες για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων από την Αλ Κάιντα εντός του Αυγούστου, ιδίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του αφήνουν να εννοηθεί ότι η Αλ Κάιντα και οι οργανώσεις που συνεργάζονται μαζί της συνεχίζουν να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές, όπως στην αραβική χερσόνησο. Για το λόγο αυτό προειδοποιεί για ενδεχόμενες επιθέσεις σε μέσα μεταφοράς και σε άλλες τουριστικές υποδομές.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας βασίστηκε στις ίδιες πληροφορίες που οδήγησαν και στην απόφαση να κλείσουν την ερχόμενη Κυριακή ορισμένες πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας.

Δεν έχει διευκρινιστεί ποιών χωρών οι αμερικανικές πρεσβείες θα κλείσουν. Κάποιες διπλωματικές αποστολές ενδέχεται να παραμείνουν κλειστές για περισσότερες ημέρες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την εθνική υπηρεσία ασφαλείας να λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των Αμερικανών».

Όπως είπε, ο αμερικανός πρόεδρος «θα συνεχίσει να ενημερώνεται τακτικά» για τις εξελίξεις.

Βρετανία - Γερμανία: Κλείνουν Κυριακή και Δευτέρα τις πρεσβείες τους στην Υεμένη
Μετά τις ΗΠΑ που ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν ορισμένες πρεσβείες τους ανά τον κόσμο την Κυριακή υπό το φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων, Βρετανία και Γερμανία γνωστοποίησαν πως για λόγους ασφαλείας θα παραμείνουν κλειστές οι πρεσβείες τους στην Υεμένη την Κυριακή και τη Δευτέρα.

«Έχουμε ανακαλέσει έναν ικανό αριθμό μελών του προσωπικού της πρεσβείας στην Σανάα, εξαιτίας αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλειά της», δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

Στην ιστοσελίδα της πρεσβείας της Γερμανίας στη Σανάα υπάρχει αναφορά σε οδηγίες του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, με τις οποίες οι γερμανοί πολίτες ενημερώνται πως «η κατάσταση σε όλη τη χώρα είναι αβέβαιη στο άμεσο μέλλον».

Το υπουργείο κάνει λόγο για κίνδυνο «τρομοκρατικών επιθέσεων σε ορισμένα σημεία της χώρας, αλλά επίσης και στην πρωτεύουσα Σανάα».