ΚΟΣΜΟΣ

Εξηνταοχτώ χρόνια από το βομβαρδισμό στη Χιροσίμα

Εξηνταοχτώ χρόνια από το βομβαρδισμό στη Χιροσίμα

Ήταν 6 Αυγούστου του 1945 και ώρα 08.15, όταν η πρώτη ατομική βόμβα, που είχε ονομαστεί «Little Boy» από τους Αμερικανούς, σκόρπισε τον όλεθρο στη Χιροσίμα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 140.000 νεκρούς.

Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ έλαβε χώρα λίγο πριν τη λήξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου και ήταν η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της ιστορίας.

Στις 6 Αυγούστου 1945 η πυρηνική βόμβα ουρανίου έπεσε στη Χιροσίμα από το πλήρωμα του αμερικανικού βομβαρδιστικού αεροπλάνου Ενόλα Γκέι, σκοτώνοντας άμεσα περίπου 70.000 ανθρώπους. Περίπου το 69% των οικοδομημάτων της πόλεως καταστράφηκε εντελώς και ένα άλλο 6,6% υπέστη σοβαρές ζημιές. Στους επόμενους μήνες, περίπου 60.000 ακόμα ανθρώπους απεβίωσαν από τραύματα ή έκθεση σε ραδιενέργεια.

Εκτιμάται ότι το 60% των θυμάτων οφείλεται στην αρχική θερμοκρασία (από ακαριαία ολική εξαέρωση ή τήξη του σώματος μέχρι εγκαύματα), το 20% από μηχανικό τραυματισμό από το ωστικό κύμα (καθαυτό έκρηξη) και το υπόλοιπο 20% από τη ραδιενέργεια.

Από το 1945 μέχρι σήμερα, αρκετές χιλιάδες ακόμα άνθρωποι έχουν πεθάνει από ασθένειες που προκάλεσε η έκρηξη της βόμβας, οι περισσότεροι από λευχαιμία, λέμφωμα, καρκίνο των πνευμόνων και άλλα είδη καρκίνου. Μετά την πυρηνική επίθεση η Χιροσίμα ξαναχτίστηκε και το κοντινότερο στο σημείο της εκρήξεως όρθιο κτήριο χαρακτηρίσθηκε «Θόλος Genbaku» ή «Ατομικός Θόλος», τμήμα σήμερα του Μνημείου Ειρήνης της Χιροσίμα.