ΚΟΣΜΟΣ

Αναβάλλουν τις προγραμματισμένες εκτελέσεις θανατοποινιτών

Αναβάλλουν τις προγραμματισμένες εκτελέσεις θανατοποινιτών

Οι πακιστανικές αρχές διέταξαν σήμερα την προσωρινή αναστολή των εκτελέσεων θανατοποινιτών που επρόκειτο να ξαναρχίσουν εντός της εβδομάδας, μετά από πενταετές μορατόριουμ και παρά τις έντονες διαφωνίες που έχουν εκφράσει πολλές οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ είχε αρνηθεί τον περασμένο Ιούνιο να παρατείνει το μορατόριουμ, με την ελπίδα ότι θα έστελνε έτσι ένα σαφές μήνυμα στις ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις και στους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Παρά το μορατόριουμ πάντως, ένας στρατιώτης που είχε καταδικαστεί από στρατοδικείο, ο Μουχάμαντ Χουσέιν, απαγχονίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Από το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοινώθηκε σήμερα ότι όλες οι εκτελέσεις που προγραμματίζονταν για τις επόμενες εβδομάδες αναστέλλονται "για τρεις μήνες ή μέχρι να συζητηθεί το θέμα μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου".

Ο πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Άλι Ζαρντάρι, η θητεία του οποίου λήγει στις 8 Σεπτεμβρίου, αντιτίθεται στη θανατική ποινή, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Σαρίφ, τον νικητή των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.

Την περασμένη εβδομάδα οι Ταλιμπάν του Πακιστάν απείλησαν ευθέως την κυβέρνηση στην περίπτωση που θα προχωρούσε σε εκτελέσεις ισλαμιστών μαχητών. "Η εκτέλεση των κρατουμένων θα θεωρηθεί κήρυξη πολέμου και η Μουσουλμανική Ένωση (PML-N, το κόμμα του Σαρίφ) θα πληρώσει το τίμημα" αναφέρεται σε ένα φυλλάδιο που μοιράστηκε στις ημιαυτόνομες ζώνες των φυλών, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.