ΚΟΣΜΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για την τηλεοπτική αναμέτρηση Μέρκελ-Στάινμπρουκ

Αντίστροφη μέτρηση για την τηλεοπτική αναμέτρηση Μέρκελ-Στάινμπρουκ

Ο αντίπαλος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, ο Σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ, θα έχει σε λίγη ώρα την ευκαιρία του να μειώσει το ευρύ προβάδισμά της στις δημοσκοπήσεις, όταν θα αναμετρηθούν στην μοναδική τους τηλεμαχία.


Ενώ απομένουν τρεις εβδομάδες ως τις ομοσπονδιακές εκλογές, η Χριστιανοδημοκρατική συμμαχία (CDU/CSU) της Μέρκελ παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί, με 41% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε το περιοδικό Stern αυτή την εβδομάδα. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παραμένουν καθηλωμένοι στο 22%.

Ο Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι ο υποψήφιος που επέλεξε το κόμμα του παρότι δεν είναι ο πρόεδρος του SPD.

Κατά την διάρκεια της 90λεπτης συζήτησης, που θα αρχίσει σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, στις 20:30 (21:30 ώρα Ελλάδας) και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα σε απευθείας από τα τέσσερα κύρια τηλεοπτικά κανάλια της Γερμανίας, ο Στάινμπρουκ εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την —συχνά δίκοπη— ευγλωττία του και την ετοιμολογία του εναντίον της Μέρκελ, ο τρόπος ομιλίας της οποίας χαρακτηρίζεται συχνά επίπεδος και αόριστος.

Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προέβλεψε ότι ο υποψήφιος του κόμματος θα κερδίσει στο ντιμπέιτ και δήλωσε το Σάββατο στην εφημερίδα Rhein-Zeitung ότι «ο Στάινμπρουκ λέει τα πράγματα όπως έχουν και δεν αοριστολογεί εκτός θέματος. Ξέρετε ποια είναι θέση του κι αυτή είναι η διαφορά του από την Μέρκελ».

Ο Στάινμπρουκ, ο οποίος μοιάζει να έχει ξεπεράσει μια σειρά από γκάφες αλλά δεν έχει καταφέρει να αναστρέψει την διαμορφωμένη κατάσταση στην διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας στην οποία ελάχιστα είναι τα άγνωστα σημαντικά θέματα. Ο ηγέτης του SPD αναμένεται να αποπειραθεί να επισημάνει ειδικά το ότι η Μέρκελ δεν έχει μιλήσει με ειλικρίνεια στους Γερμανούς για τα μελλοντικά σχέδια της όσον αφορά την στήριξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ωστόσο μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Bild am Sonntag έδειξε ότι ένα 62% των πολιτών αναμένουν η Μέρκελ να βγει νικήτρια από την τηλεοπτική τους αναμέτρηση και μόλις ένα 16% περιμένει ότι ο Στάινμπρουκ θα πείσει πως υπερέχει.

Η Καγκελάριος έχει επιλέξει έναν προεδρικού τύπου τρόπο διεξαγωγής της εκστρατείας της, επιπλήττοντας μάλλον ευγενικά τον Στάινμπρουκ και καλώντας τους πολίτες να δείξουν εμπιστοσύνη σε εκείνη.

Και οι δύο αναμένεται να δεχθούν πιεστικές ερωτήσεις όσον αφορά τη στάση τους ενόψει της ενδεχόμενης ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας, μετά την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ την 21η Αυγούστου.

Η Μέρκελ και ο Στάινμπρουκ θα αντιμετωπίσουν ένα πάνελ τεσσάρων γνωστών τηλεοπτικών παρουσιαστών και η διαδικασία είναι αμερικανικού τύπου. Ο Στάινμπρουκ θα μιλήσει πρώτος. Η Μέρκελ θα έχει τον τελευταίο λόγο. Οι απαντήσεις τους θα πρέπει να είναι σχεδόν ίδιες σε χρόνο.

Αμέσως μετά, θα υπάρξει ευρεία κάλυψη από τα ηλεκτρονικά αρχικά ΜΜΕ, για να συζητηθεί ποιος ή ποια αναδείχθηκε νικητής ή νικήτρια.

Τα εκατομμύρια των αναποφάσιστων ψηφοφόρων στη Γερμανία αναμένεται να καταλήξουν τι θα ψηφίσουν από σήμερα και τις επόμενες τρεις εβδομάδες κι οι δύο αντίπαλοι ελπίζουν να πείσουν όσους περισσότερους μπορούν σε λίγη ώρα.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικές εκλογές: Απόψε το ντιμπέιτ Μέρκελ - Στάινμπρουκ