ΚΟΣΜΟΣ

Η Ελλάδα στο επίκεντρο του γερμανικού debate

Η Ελλάδα στο επίκεντρο του γερμανικού debate

Μέρκελ: Μπορεί να υπάρξει ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα

Στάινμπρουκ: Δεν είναι λύση η λιτότητα

Το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα ένα τρίτο πακέτο στήριξης άφησε ανοιχτό απόψε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα ή τι ύψους θα είναι η βοήθεια, μιλώντας κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης με τον αντίπαλό της στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, Πέερ Στάινμπρουκ.

Η κα Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά παραδέχθηκε ότι και η Γερμανία έχει στο παρελθόν βοηθηθεί και τώρα καλείται αυτή να βοηθήσει τις χώρες σε κρίση.

«Μπορεί να υπάρξει ένα νέο πακέτο. Κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι αυτό», δήλωσε η κα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «αυτό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα και με βάση τις εκθέσεις της τρόικας». Παρέπεμψε μάλιστα στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την Ελλάδα και την κρίση στην Ευρωζώνη, η Καγκελάριος σημείωσε ότι «με την εισαγωγή του ευρώ έγιναν λάθη» και επέρριψε για μία ακόμη φορά την ευθύνη στην κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ, τόσο για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας όσο και για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα «έγινε δεκτή χωρίς να πληροί τα κριτήρια» και επισήμανε: «Η χώρα είχε όχι μόνο σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και ότι το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της Ευρωζώνης».

«Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το θέμα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για την δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;», διερωτήθηκε η Άγγελα Μέρκελ και σημείωσε ότι καθήκον της ίδιας, ως Καγκελαρίου, είναι να μην υποχωρήσει η πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. «Δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή "παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα"», κατέληξε η Καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο Στάινμπρουκ δήλωσε ότι θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη «κοινωνική δικαιοσύνη» συμπληρώνοντας πως θέλει να εισάγει έναν νέο κατώτερο μισθό σε εθνικό επίπεδο.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε: «Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα, ωστόσο εμείς θα είχαμε ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης», υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, χρειάζονται να ξαναχτίσουν τις οικονομίες τους και όχι να υποβάλλονται σε συνεχή λιτότητα.

Διαβάστε επίσης:

Σε επιτροπή της γερμανικής Βουλής το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα