ΚΟΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία

Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία

Ιδιαίτερα αμφίρροπη δήλωσε ότι περιμένει τη μάχη στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές η Άγκελα Μέρκελ, ολοκληρώνοντας την προεκλογική της εκστρατεία το Σάββατο.

«Ναι, θα είναι οριακό», ανέφερε για το αποτέλεσμα η κ. Μέρκελ στο Στράλσουντ, «αλλά μια τόσο σκληρή εκλογή σε παρακινεί να μάχεσαι μέχρι την τελευταία στιγμή».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία κινδυνεύει σοβαρά.

«Απευθύνω προσωπική έκκληση στους Γερμανούς: δώστε μου μια ισχυρή εντολή ώστε να υπηρετήσω τη Γερμανία για άλλα τέσσερα χρόνια», είπε, νωρίτερα το Σάββατο στο Βερολίνο η καγκελάριος.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι δεν πρόκειται να κοιμηθεί το πρωί της Κυριακής για να ξεκουραστεί από την αδιάκοπη εκστρατεία των τελευταίων εβδομάδων. «Θα έχω λίγη ένταση», δήλωσε.

Χωρίς να αναφερθεί στο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία», η καγκελάριος της Γερμανίας σχολίασε τις θέσεις του.

«Η Ευρώπη είναι οικονομικά σημαντική, ναι, αλλά είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Του χρόνου θα αναστοχαζόμαστε την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου», είπε η 59χρονη Άγκελα Μέρκελ.

«Οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειάστηκε ποτέ να ζήσουμε έναν πόλεμο. Τα επόμενα χρόνια, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επιτυχία αυτής της υπέροχης ηπείρου», πρόσθεσε.

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Πέερ Στάινμπρουκ έκανε την τελική του προεκλογική εμφάνιση στη Φραγκφούρτη. «Μόνο 28 ώρες ακόμα και θα απαλλαγείτε από αυτούς», δήλωσε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση της κ. Μέρκελ. Χαρακτήρισε την απερχόμενη κυβέρνηση την «πιο αδρανή, οπισθοδρομική, εριστική και επαιρόμενη» των τελευταίων 20 ετών και υποστήριξε ότι σύντομα θα είναι «ιστορία».

«Οι μόνοι που αποφασίζετε είσαστε εσείς, δεν είναι οι δημοσκοπήσεις», είπε ο κ. Στάινμπρουκ, απορρίπτοντας τις δημοσκοπήσεις τις οποίες χαρακτήρισε «μαντείες».

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Σοσιαλδημοκρατών έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να είναι υπουργός σε μια κυβέρνηση υπό την κ. Μέρκελ, αλλά έχει αφήσει να εννοηθεί πως θέλει να ηγηθεί της αντιπροσωπείας του κόμματός του που θα διαπραγματευτεί την σύμπηξη της συμμαχίας.