ΚΟΣΜΟΣ

Άκαρπη η συνάντηση Ομπάμα με την ηγεσία του Κογκρέσου

Άκαρπη η συνάντηση Ομπάμα με την ηγεσία του Κογκρέσου

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αμερικανού πρόέδρου Μπαράκ Ομπάμα με την ηγεσία του Κογκρέσου στο Λευκό Οίκο για το θέμα του προϋπολογισμού.


Εξερχόμενος του Λευκού Οίκου ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόνερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν μια «ευγενική» συνομιλία, αλλά ουσιαστικά δεν έγινε καμία πρόοδος.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγόρησε τον κ. Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς ότι δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σχετικά με τον προϋπολογισμό, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να επαναλειτουργήσει η κυβέρνηση.

Εκτός του κ Μπόνερ στη συνάντηση μετείχαν ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακκόνελ και η επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Εξοργισμένος ο Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικανούς
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο κ. Ομπάμα δήλωσε εξοργισμένος από τη στάση των Ρεπουμπλικανών που οδήγησε στο αδιέξοδο στον προϋπολογισμό.

«Από την αρχή της προεδρίας μου, έχω καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικανούς, βάζοντας μεγάλη δόση μετριοπάθειας στις δηλώσεις μου. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν πως είμαι πολύ πράος», είπε.

«Προφανώς και έχω εξοργιστεί καθώς αυτή η κρίση είναι εντελώς ανώφελη», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας πως δεν πρόκειται πλέον να διαπραγματευθεί με τους πολιτικούς του αντιπάλους για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών είναι αναγκαία να γίνει έως τις 17 Οκτωβρίου.

«Έχω εξοργιστεί από την σκέψη πως εάν δεν πω σε 20 εκατ. ανθρώπους ότι δεν πρόκειται να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική κάλυψη το κράτος θα παραμείνει υπό παράλυση εξαιτίας των Ρεπουμπλικανών, είπε ο Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας την στάση των αντιπάλων του ως «ανεύθυνη».

EKT: Το «λουκέτο» στις ΗΠΑ, απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι η δημοσιονομική παράλυση στις ΗΠΑ, εάν παραταθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

"Επί του παρόντος, δεν έχουμε αυτήν την εντύπωση", είπε ο Ντράγκι. Όμως "η παράτασή της θα συνιστούσε κίνδυνο για τις ΗΠΑ και για όλο τον κόσμο", πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών εκ μέρους της Ουάσινγκτον, εφόσον συνεχιστεί η αντιπαράθεση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικάνους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου για την αύξηση του ορίου του χρέους, ο Ντράγκι απάντησε: "Δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι τέτοιο".

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς πρόοδο οι συναντήσεις του Ομπάμα με την ηγεσία του Κογκρέσου

ΗΠΑ: Κρίσιμες συναντήσεις ξεκινάει ο Ομπάμα

Πτώση στη σκιά της κρίσης για τη Wall Street

ΔΝΤ: Περιορισμένες οι επιπτώσεις στις αγορές λόγω ΗΠΑ