ΚΟΣΜΟΣ

Η μάχη του προϋπολογισμού μαίνεται στις ΗΠΑ

Η μάχη του προϋπολογισμού μαίνεται στις ΗΠΑ

Για άμεσο πλήγμα στην πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ προειδοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα, αν η αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους δεν αποφασιστεί από το Κογκρέσο μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, ακόμα κι αν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να βρει πόρους για να αποφύγει μια τεχνική χρεοκοπία στην αγορά ομολόγων.


Με δισεκατομμύρια δολάρια να πρέπει να καταβληθούν για την κοινωνική πολιτική, δικαιούχοι και δανειστές προσπαθούν να πιέσουν ώστε σε περίπτωση που προκύψει μια τέτοιου είδους κρίση να βρεθούν στις προτεραιότητες πληρωμών. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε χθες νέες προτάσεις των Ρεπουμπλικανών να ιεραρχήσει πληρωμές, ώστε να αποφύγει πιο μακρόχρονη ζημιά η αμερικανική οικονομία.

Η πρόπαση αυτή κάποιων Ρεπουμπλικανών, που επικεντρώνεται στο «πληρώστε πρώτα την Κίνα», η οποία κατέχει μεγάλο τμήμα του χρέους των ΗΠΑ, προβλέπει την ικανοποίηση άμεσων και «ευαίσθητων» υποχρεώσεων, μεταφέροντας την πίεση από πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα στο μέλλον.

Ωστόσο, ο Ομπάμα απέρριψε την πρόταση, καθώς όπως εξήγησε σε δημοσιογράφους, κάθε αθέτηση πληρωμής θα σήμαινε συναγερμό στις αγορές σε τέτοιο βαθμό, που θα αυξανόταν το κόστος δανεισμού για την αμερικανική κυβέρνηση ούτως ή άλλως.

«Αν οι αγορές δουν ότι δεν πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας στην ώρα τους, θα επηρεαστεί η πιστοληπτική μας ικανότητα –ακόμα κι αν οι ομολογιούχοι πληρωθούν στην ώρα τους», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την τελευταία φορά που οι ΗΠΑ έφτασαν κοντά σε μία στάση πληρωμών, κατά τη διάρκεια μιας παρόμοιας κρίσης για το όριο του ομοσπονδιακού χρέους το 2011, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της αμερικανικής οικονομίας από ΑΑΑ σε AA+, παρόλο που είχε επιτευχθεί στο Κογκρέσο μια προσωρινή συμφωνία.

Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε διατεθειμένος να διεξαγάγει συνομιλίες με τους Ρεπουμπλικανούς για «όλα τα ζητήματα», όχι όμως πριν άρουν τον «εκβιασμό» στην αμερικανική οικονομία. Δηλαδή, θέτει ως προϋπόθεση το Κογκρέσο να συμφωνήσει σε ένα πρώτο βραχυπρόθεσμο σχέδιο δαπανών, ώστε να χρηματοδοτηθεί η διοίκηση και στην αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Διαβάστε επίσης:

Ομπάμα: Προς βέτο σε νομοσχέδιο για δικομματική επιτροπή

Διατεθειμένος να διαπραγματευθεί με τους Ρεπουμπλικάνους ο Ομπάμα

Ομπάμα: Η στάση πληρωμών θα προκαλέσει χάος