ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορούν το αντιπηκτικό Pradaxa για θανάτους στη Γαλλία

Κατηγορούν το αντιπηκτικό Pradaxa για θανάτους στη Γαλλία

Σάλος και στη Γαλλία έχει ξεσπάσει κατά της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Boehringer Ingelheim, μετά τους θανάτους τεσσάρων ηλικιωμένων, για τους οποίους οι οικογένειες κατηγορούν το αντιπηκτικό της εταιρείας Pradaxa.


Οι τέσσερις ηλικιωμένοι άνθρωποι απεβίωσαν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ λάμβαναν το εν λόγω φάρμακο. Όλοι τους ήταν ηλικίας από 78 έως 84 ετών και προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές της Γαλλίας, από τη Λίλλη (βόρεια), το Στρασβούργο (βορειοανατολικά), το Παρίσι και την Γκρενόμπλ (κεντροανατολικά).

Οι οικογένειες των αποθανόντων μηνύουν την Boehringer Ingelheim για ανθρωποκτονία εκ αμελείας, ενώ απευθύνουν κατηγορίες και προς την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των Φαρμάκων και των Προϊόντων Αίματος της Γαλλίας (ANSM), για παράβλεψη των αρχών της προφύλαξης και της πρόληψης.

Ο δικηγόρος των οικογενειών, Φιλίπ Κουρτουά, τονίζει ότι το Pradaxa δεν θα έπρεπε να χορηγείται σε ηλικιωμένους. Οι ηλικιωμένοι «εκπροσωπούνται ελάχιστα στις μελέτες, ενώ αυτοί είναι οι πιο εκτεθειμένοι». Σύμφωνα με την προσφυγή, το μόριο «δεν μελετήθηκε επαρκώς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους πιο εύθραυστους ασθενείς». Ωστόσο, ο κ. Κουρτουά σημειώνει ότι κανείς δεν πρέπει να σταματήσει τη θεραπεία που του χορηγείται χωρίς ιατρική συμβουλή.

Το Pradaxa χορηγείται για την πρόληψη εγκεφαλικών αγγειακών επεισοδίων, κυρίως έπειτα από επεμβάσεις στο ισχίο ή το γόνατο ή σε ανθρώπους που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατατεθεί 1.523 αγωγές εκ μέρους 1.630 ατόμων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν αιμορραγικά επεισόδια λόγω του Pradaxa και σε κάποιες περιπτώσεις επήλθε θάνατος. Οι ασθενείς-ενάγοντες κατηγορούν την Boehringer Ingelheim ότι δεν περιέγραφε με επάρκεια τους κινδύνους από τις πιθανές παρενέργειες του αντιπηκτικού και κυρίως δεν διέθετε αντίδοτο σε περίπτωση αιμορραγίας.

Μετά τα φερόμενα ως θανατηφόρα περιστατικά στη Γαλλία, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται με ανοιχτά μέτωπα και στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Boehringer Ingelheim: Αγωγές για φερόμενο ως επικίνδυνο αντιπηκτικό

Μπλόκο των Αμερικανών στην Boehringer Ingelheim

TEVA: Απαξιώνεται διεθνώς-Κάποιοι σε Γερμανία και Ελλάδα επιμένουν

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τα ινδικά γενόσημα της Ranbaxy

Μετά τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας έρχονται και τα «ληγμένα»