ΚΟΣΜΟΣ

Γλίτωσε από τον δεύτερο απαγχονισμό ο θανατοποινίτης του Ιράν

Γλίτωσε από τον δεύτερο απαγχονισμό ο θανατοποινίτης του Ιράν

Όπως ανακοινώθηκε από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, θα σωθεί τελικά ο καταδικασμένος σε θάνατο Ιρανός, ο οποίος επέζησε από τον απαγχονισμό και κινδύνευε με νέα εκτέλεση.

Η περίπτωση του37 χρονου Αλιρεζά Μ, ο οποίος και καταδικάσθηκε σε θάνατο για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και απαγχονίστηκε στα μέσα Οκτωβρίου, προκάλεσε εντάσεις μεταξύ νομικών και ιερωμένων στο Ιράν. Γι'αυτό το λόγο, ορισμένοι θεωρούσαν πως η ποινή δεν εφαρμόσθηκε πλήρως, άλλοι υποστήριζαν πως μια νέα εκτέλεση θα ήταν αντίθετη στο νόμο.

Ο καταδικασμένος έμεινε κρεμασμένος επί 12 λεπτά από την αγχόνη πριν να κηρυχθεί νεκρός από τον γιατρό της φυλακής του Μποζνούρ στο βορειοανατολικό Ιράν.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο όμως, ένας εργαζόμενος εκεί παρατήρησε πως ο άνθρωπος εξακολουθούσε να αναπνέει. Μεταφέρθηκε τότε στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται από τότε σε κώμα, έχοντας λίγες ελπίδες να επιζήσει.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία είχε ζητήσει να σωθεί η ζωή του καταδικασμένου, τουλάχιστον 508 άνθρωποι έχουν εκτελεσθεί από την αρχή του 2013 στο Ιράν.

Βάσει της σαρίας, του ισλαμικού νόμου που ισχύει στο Ιράν, ο φόνος, ο βιασμός, η ένοπλη ληστεία, το εμπόριο ναρκωτικών και η μοιχεία τιμωρούνται με τη θανατική ποινή.