ΚΟΣΜΟΣ

Καζάνι που βράζει η Τυνησία

Καζάνι που βράζει η Τυνησία

Επτά άνδρες της τυνησιακής χωροφυλακής σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ενόπλους σήμερα, ενώ η χώρα αναμένει να δει αν θα υπάρξει η εκπλήρωση της υπόσχεσης του ισλαμιστή πρωθυπουργού να παραιτηθεί για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για να επιλυθεί η βαθιά πολιτική κρίση στη χώρα.


Οι επτά χωροφύλακες σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σε μάχες, είπε μια ιατρική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μετά το μεσημέρι στην επαρχία Σίντι Μπουζίντ, σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης Ουατανίγια 1, που έκανε επίσης λόγο για δύο νεκρούς μεταξύ των ενόπλων.
Οι μάχες αυτές, είπε πηγή της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ξέσπασαν όταν η αστυνομία επενέβη σε μια κατοικία στην Σίντι Άλι Μπεν Αούν, όπου φέρονταν να βρίσκονταν ύποπτοι για συμμετοχή σε οργανώσεις που τάσσονται υπέρ του τζιχάντ. Η δράση των ισλαμιστικών αυτών οργανώσεων έχει αποσταθεροποιήσει τη χώρα.
Στο πολιτικό μέτωπο, η δήλωση που αναμενόταν να κάνει ο πρωθυπουργός Άλι Λάραγεντ το μεσημέρι δεν είχε γίνει έως πριν από λίγο.
Πριν από τον "εθνικό διάλογο" ανάμεσα στην αντιπολίτευση και τους ισλαμιστές του κόμματος Ενάχντα, που βρίσκονται στην εξουσία, η αντιπολίτευση είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να προβεί επίσημα στην δέσμευση ότι θα παραιτηθεί πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών για την διευθέτηση της κρίσης.
"Ελπίζουμε ότι ο Λάραγεντ θα έχει το απαραίτητο θάρρος να ανακοινώσει την παραίτηση της κυβέρνησής του μέσα σε τρεις εβδομάδες για να σωθεί η χώρα", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χάμα Χαμάμι, ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου της αριστερής αντιπολίτευσης.
Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν εξάλλου το απόγευμα στο κέντρο της Τύνιδας για να απαιτήσουν την αποχώρηση της κυβέρνηση συνασπισμού των ισλαμιστών υπό το Ενάχντα, φωνάζοντας συνθήματα όπως "ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος!", ή "κυβέρνηση προδοτών παραιτήσου!".
Η κινητοποίηση αυτή ωστόσο ήταν αρκετά μικρότερη σε όγκο από εκείνες του Αυγούστου, στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.