ΚΟΣΜΟΣ

Facebook όπως λέμε... «Μεγάλος αδελφός»;

Facebook όπως λέμε... «Μεγάλος αδελφός»;

Το Facebook έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών, ενώ οι προειδοποιήσεις και οι καταγγελίες για τα προσωπικά δεδομένα τα οποία αποθηκεύει για άγνωστο χρονικό διάστημα αυξάνονται διαρκώς σε αριθμό...

Τα πράγματα φαίνεται ωστόσο ότι χειροτερεύουν, καθώς τεράστιο σάλο έχει προκαλέσει η πρόφατη είδηση για μία νέα λειτουργία που θα καταγράφει την ψηφιακή συμπεριφορά των χρηστών του και την οποία ετοιμάζεται να θέσει σε πιλοτική εφαρμογή το Facebook.

Το νέο λογισμικό θα παρακολουθεί ουσιαστικά την διαδικτυακή συμπεριφορά 1,15 δισεκατομμυρίων χρηστών σε όλο τον κόσμο και τεσσάρων εκατομμυρίων στην Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό, ήδη το Facebook συγκεντρώνει τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων, ωστόσο, με την άδεια των χρηστών του.

Τώρα, όμως, η εταιρεία αποφάσισε να πάει ένα βήμα παρακάτω και να αλιεύσει και άλλα δεδομένα των χρηστών του, όπως για πόσο χρονικό διάστημα οι χρήστες αφήνουν τον κέρσορα που εμφανίζεται στην οθόνη τους πάνω από συγκεκριμένο περιεχόμενο (ανάρτηση, φωτογραφία, διαφήμιση κ.λπ.) ή αν η Στήλη Ενημέρωσης (Newsfeed) είναι ή όχι ορατή, την ώρα που πλοηγούνται στο site.

Ο λόγος που το Facebook μετατρέπεται σε... «Μεγάλο Αδελφό» είναι τα δεδομένα που θα καταγράφονται και που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, όπως η εμφάνιση στοχευμένων διαφημίσεων στα προφίλ των χρηστών.

Ο Κεν Ρούντιν, στέλεχος του κοινωνικού δικτύου που επιβλέπει τις επίμαχες δοκιμές, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal ότι τα δεδομένα που θα καταγράφονται θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, όπως η εμφάνιση στοχευμένων διαφημίσεων στα προφίλ των χρηστών (π.χ. αν το facebook «μάθει» ότι επισκέπτεστε συχνά περιεχόμενο που αφορά σε ρουχισμό, θα σας βομβαρδίσει με διαφημίσεις καταστημάτων ενδυμάτων).

Με απλά λόγια, το Facebook «αξιοποιεί» τα προσωπικά μας δεδομένα, πουλώντας τα σε εταιρείες, κάτι το οποίο είχε αποκαλυφθεί και στο παρελθόν με δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ.

Πάντως πολλοί χρήστες ήδη έχουν προχωρήσει στη διαγραφή των λογαριασμών τους στο κοινωνικό δίκτυο, αντιδρώντας στις νέες αυτές, επικίνδυνες αλλαγές.

Διαβάστε επίσης:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Νέα επικίνδυνη αλλαγή του Facebook για όλους τους χρήστες

Απίστευτο: Το Facebook ξέρει πότε θα χωρίσεις, πριν το μάθεις εσύ!

Έτσι μας παρακολουθούν - Ξεχάστε το απόρρητο