ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία από το Παρίσι για τις 12 ελληνορθόδοξες μοναχές που απήχθησαν

Ανησυχία από το Παρίσι για τις 12 ελληνορθόδοξες μοναχές που απήχθησαν

Η Γαλλία "ανησυχεί πάρα πολύ" για την τύχη των δώδεκα ορθοδόξων μοναχών από την Συρία και τον Λίβανο, οι οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την μονή τους στην Μααλούλα, βόρεια της Δαμασκού, και οι οποίες μπορεί να έχουν απαχθεί, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Μεγάλη ανησυχία μας προκαλούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για μια απαγωγή ή μια αναγκαστική αποχώρηση από το μοναστήρι της Μααλούλα 12 ορθοδόξων μοναχών από την Συρία και τον Λίβανο. Ζητούμε, αν αυτό επαληθευτεί, να μπορέσουν να ανακτήσουν αμέσως την ελευθερία τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για "σεβασμό" των χώρων λατρείας και των θρησκευτικών θεσμών στην Συρία και επανέλαβε την "αλληλεγγύη της Γαλλίας προς τις Εκκλησίες της Συρίας".

Σύμφωνα με τον νούντσιο (σ.σ. τον πρεσβευτή) της Αγίας Έδρας στην Συρία, Μάριο Ζενάρι, οι μοναχές αναγκάστηκαν από μια ένοπλη ομάδα να εγκαταλείψουν το μοναστήρι και να την ακολουθήσουν στον δρόμο της Γιάμπρουντ, μιας τοποθεσίας που βρίσκεται βορειοανατολικά της Μααλούλα και τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι οι μοναχές απήχθησαν.

Σύμφωνα με την ηγουμένη μιας άλλης μονής, η οποία μπόρεσε να επικοινωνήσει με την υπεύθυνη των μοναχών της Μααλούλα, αυτές έχουν βρει καταφύγιο σε ένα σπίτι στην Γιάμπρουντ, όπου φέρεται ότι έχουν "εγκατασταθεί" και είναι υπό άνετες συνθήκες.

Σύμφωνα με Σύρους αντάρτες, τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα, το οποίο συνδέεται με την Αλ Κάιντα, κατέλαβαν χθες το σύνολο της χριστιανικής πόλης Μααλούλα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε ότι στις μάχες που είχαν σημειωθεί τον Σεπτέμβριο στην πόλη αυτή, "ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, που τελεί υπό τον έλεγχο του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (αντιπολίτευση), είχε απωθήσει τους τζιχαντιστές εκτός της πόλης, καθώς αυτοί λεηλατούσαν τα μοναστήρια και τις εκκλησίες και το συριακό καθεστώς βομβάρδιζε την πόλη".

Διαβάστε επίσης:

Τζιχαντιστές αντάρτες απήγαγαν 12 ελληνορθόδοξες μοναχές